Szwajcarskie serowarstwo ma już 3 tys. lat? To nic wielkiego. Polski ser jest dwukrotnie starszy

W świetle przełomowych dowodów zebranych przez brytyjskich archeologów, alpejskie serowarstwo ma już 3 tys. lat. Ale na nas nie powinno to robić wrażenia. Na terenie Kujaw znaleziono naczynia, w których ser produkowano już 7,5 tys. lat temu.

Naukowcy z uniwersytetów w Yorku i Newcastle przeanalizowali pozostałości na ceramicznych donicach znalezionych w sześciu miejscach w Alpach szwajcarskich i odkryli dowody dawnej produkcji sera.

Długie tradycje szwajcarskiego sera

Na fragmentach ceramiki pochodzącej z epoki żelaza, która rozpoczęła się około X w p.n.e., znaleziono dowody podgrzewania mleka, uznano że była to część procesu produkcji sera.

Analizowane fragmenty naczyń znajdowały się w ruinach kamiennych budynków podobnych do tych, jakie używane są przez współczesnych alpejskich serowarów, działających na alpejskich pastwiskach w okresie letnim.

Manuela Sonderegger z organizacji zajmującej się promocją szwajcarskich serów podkreśla, że odkrycie brytyjskich naukowców jest bardzo interesujące.

- Wiedzieliśmy, że historia serowarstwa w Szwajcarii jest stara, ale nie wiedzieliśmy, że działo się to tak dawno temu - wyjaśnia.

Polski ser jeszcze starszy

Manuela Sonderegger zdziwiłaby się jednak, gdyby przeczytała pismo "Nature" z grudnia 2012 roku. Opisano w nim najstarsze dowody na produkcję sera na świecie.

Okazuje się, że na terenie polskich Kujaw znaleziono fragmenty neolitycznej ceramiki, w której znajdowały się specjalne dziury, podobne do tych, które dziś są w naczyniach do produkcji sera. Neolit, czyli młodsza epoka kamienia, rozpoczął się 7500 lat temu.

Jak domyślili się naukowcy, dziury służyły do odsączania płynów z naczynia, mogły jednak odsączać wiele rzeczy. Potrzebna była zatem analiza chemiczna. Wykazała ona, że na otworach zachowały się fragmenty mleka.

- Dowody są oszałamiające. Jeśli dodamy do siebie pozostałości mleka w otworach, kształt i wielkość naczyń, to nie mogły one służyć do niczego innego - mówiła dla Polskiego Radia - prof. Richard Evershed z Uniwersytety w Bristolu.

Nawet jeśli więc nie produkowaliśmy sera najwcześniej na Ziemi, mamy na to najstarsze dowody.

Oni stworzyli wynalazek, który ułatwi życie wielu ludziom

 

Więcej o:
Komentarze (51)
Szwajcarskie serowarstwo ma już 3 tys. lat? To nic wielkiego. Polski ser jest dwukrotnie starszy
Zaloguj się
  • abtmarketing

    Oceniono 11 razy 9

    "Dziurdamer" i "pizzarelle" tez?

  • julian_aprostata

    Oceniono 13 razy 7

    7,5 tys lat temu to tutaj zyli jacys rdzenni Europejczycy, nie mylic z Indoeuropejczykami. Dzisiaj z tych ludow pozostali tylko Baskowie i ci faktycznie, robia swietne sery.

  • xsawer

    Oceniono 4 razy 4

    "znaleziono fragmenty neolitycznej ceramiki, w której znajdowały się specjalne dziury,"
    -Jeśli w ceramice znajdowały się specjalne "dziury" to nie były to dziury lecz otwory.
    Niby drobiazg, ale różnica zasadnicza bo dziura to niepotrzebny otwór, a otwór to potrzebna dziura.
    Miłego dnia życzę.

  • calber

    Oceniono 3 razy 3

    A u nas na wsi, to kopali, kopali, i jeszcze raz kopali, i nic nie znaleźli. W świetle tego przełomowego dowodu sołtys uznał, że we wsi już przed tysiącami lat znano łączność bezprzewodową.

  • viscon

    Oceniono 3 razy 3

    Panie Karolu Bogusz, 7500 lat temu nawet przodkowie Słowian nie żyli na terenach obecnej Polski.

  • e-komentarz

    Oceniono 2 razy 2

    "Polski ser jest dwukrotnie starszy" - chyba chodzi o wiek tego z półek w marketach...

  • listekklonu

    Oceniono 2 razy 2

    7500 lat temu? Że Adam i Ewa w Raju mówili po polsku to rzecz wiadoma od dawna, ale że jeszcze wcześniej Polacy wytwarzali sery to dla mnie nowość.

  • lech2011

    Oceniono 2 razy 2

    7,5 tys. lat ?
    I co na to Rydzyk ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX