Uwierzycie, że można to jeść? I to jeszcze w formie batona

Świerszcze, jako doskonałe źródło białka, mogą być wartościowym dodatkiem do żywności. Dostrzegli to m.in. producenci batonów energetycznych, wielu z nich dodaje te owady do swoich wyrobów.

W ubiegłym roku głośno zrobiło się o 25-latku z Łodzi i jego firmie Ronzo. Jacek Janicki postanowił produkować płatki śniadaniowe, proteinowe batony i specjalny shake - wszystko z domieszką sproszkowanych świerszczy.
Jak przekonywał, tak jak do Polski przyszła moda na owoce morza, tak kiedyś smakołykiem staną się owady. Świerszcze - jego zdaniem - zasługują na szczególną uwagę. Zawierają bardzo dużo białka, sporo żelaza, wapnia, cynku, magnezu, witaminy B12, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Zrozumienia dla innowacyjnych pomysłów łodzianina nie znalazł sanepid, który zawiadomił prokuraturę o wprowadzeniu do obrotu nowej żywności bez uzyskania wymaganego zezwolenia.

Eksperymenty z insektami

Wkrótce może się jednak okazać, że Janicki miał nosa. Eksperci uważają, że choć jadalne insekty nieprędko staną się globalną kategorią spożywczą, to już dziś widać śmiałe eksperymenty z owadami. Insekty, jako bardzo dobry składnik budulcowy organizmu, mogą być składnikiem na przykład batonów sportowych.
PortalSpozywczy.pl podaje, że batony energetyczne z owadami wprowadziło na rynek wielu znaczących producentów. Prekursorem był amerykański Chapul, a także dzisiejszy lider - marka Exo, której udało się pozyskać na ten cel 5 mln dolarów od inwestorów.
Eksperymenty z insektami mają na koncie także firmy spoza USA. W Wielkiej Brytanii batony z owadami sprzedaje już siedem marek. Robi to także m.in. islandzki Jungle Bar czy australijski Eco Bar.

Batony ze świerszczy firmy RONZOBatony ze świerszczy firmy RONZO Fot: materiały reklamowe RONZO

Makaron z mąki świerszczowej

Ale na batonach energetycznych się nie kończy. Na rynku pojawiły się też świerszczowe krakersy, zwane crickersami. Produkowane są z dodatkiem migdałów, mąki ararutowej, tapioki, sezamu, octu jabłkowego, soli morskiej oraz mączki świerszczowej.
Z kolei firma Critter Bitters chce sprzedawać koktajle z dodatkiem prażonych świerszczy. Z crowdfundingu pozyskano na ten cel 25 tys. dolarów.
Insekty być może wkrótce będziemy mogli znaleźć także w makaronach. W Tajlandii Bugsolutely wypieka go z 20-procentowej mąki świerszczowej lub mieszanki mąki pszennej i świerszczowej.
Firma Canadian One Hop Kitchen wprowadziła zaś do sprzedaży sos bolognese z dodatkiem owadów, a belgijska sieć supermarketów Damhert oferuje sznycle, skrzydełka, pulpety i hamburgery wypieczone przy użyciu owadziej mąki.

Świerszcze w czekoladzie

Miłośnikowi insektów na deser nie pozostaje nic innego jak rozkoszować się jednym z wielu rodzajów owadów w czekoladzie lub cukierków z owadami, np. amerykańskiej firmy Hotlix. Kanadyjska Bitty miała zaś w ofercie kakaowe ciasteczka świerszczowe czy herbatniki z mąki świerszczowej słodzone cukrem koksowym.