W ubiegłym roku głośno zrobiło się o 25-latku z Łodzi i jego firmie Ronzo. Jacek Janicki postanowił produkować płatki śniadaniowe, proteinowe batony i specjalny shake - wszystko z domieszką sproszkowanych świerszczy.
Jak przekonywał, tak jak do Polski przyszła moda na owoce morza, tak kiedyś smakołykiem staną się owady. Świerszcze - jego zdaniem - zasługują na szczególną uwagę. Zawierają bardzo dużo białka, sporo żelaza, wapnia, cynku, magnezu, witaminy B12, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Zrozumienia dla innowacyjnych pomysłów łodzianina nie znalazł sanepid, który zawiadomił prokuraturę o wprowadzeniu do obrotu nowej żywności bez uzyskania wymaganego zezwolenia.
Wkrótce może się jednak okazać, że Janicki miał nosa. Eksperci uważają, że choć jadalne insekty nieprędko staną się globalną kategorią spożywczą, to już dziś widać śmiałe eksperymenty z owadami. Insekty, jako bardzo dobry składnik budulcowy organizmu, mogą być składnikiem na przykład batonów sportowych.
PortalSpozywczy.pl podaje, że batony energetyczne z owadami wprowadziło na rynek wielu znaczących producentów. Prekursorem był amerykański Chapul, a także dzisiejszy lider - marka Exo, której udało się pozyskać na ten cel 5 mln dolarów od inwestorów.
Eksperymenty z insektami mają na koncie także firmy spoza USA. W Wielkiej Brytanii batony z owadami sprzedaje już siedem marek. Robi to także m.in. islandzki Jungle Bar czy australijski Eco Bar.
Batony ze świerszczy firmy RONZO Fot: materiały reklamowe RONZO
Ale na batonach energetycznych się nie kończy. Na rynku pojawiły się też świerszczowe krakersy, zwane crickersami. Produkowane są z dodatkiem migdałów, mąki ararutowej, tapioki, sezamu, octu jabłkowego, soli morskiej oraz mączki świerszczowej.
Z kolei firma Critter Bitters chce sprzedawać koktajle z dodatkiem prażonych świerszczy. Z crowdfundingu pozyskano na ten cel 25 tys. dolarów.
Insekty być może wkrótce będziemy mogli znaleźć także w makaronach. W Tajlandii Bugsolutely wypieka go z 20-procentowej mąki świerszczowej lub mieszanki mąki pszennej i świerszczowej.
Firma Canadian One Hop Kitchen wprowadziła zaś do sprzedaży sos bolognese z dodatkiem owadów, a belgijska sieć supermarketów Damhert oferuje sznycle, skrzydełka, pulpety i hamburgery wypieczone przy użyciu owadziej mąki.
Miłośnikowi insektów na deser nie pozostaje nic innego jak rozkoszować się jednym z wielu rodzajów owadów w czekoladzie lub cukierków z owadami, np. amerykańskiej firmy Hotlix. Kanadyjska Bitty miała zaś w ofercie kakaowe ciasteczka świerszczowe czy herbatniki z mąki świerszczowej słodzone cukrem koksowym.