Ikea wycofuje te czekolady ze swoich sklepów. Powód? Na opakowaniach...

Ikea zdecydowała o wycofaniu ze sklepów sześciu rodzajów czekolad. Powód? Forma, w jakiej na opakowaniach została podana informacja o zawartości alergenów.

Na opakowaniach sześciu typów słodyczy znajduje się informacja, że mogą one zawierać orzechy laskowe i migdały. Taka informacja jest w pełni zgoda z polskim prawem, ale zdaniem koncernu niewystarczająca w sytuacji, gdy okazało się, że alergeny faktycznie w nich występują, a nie tylko potencjalnie mogą występować. Ikea zdecydowała o wycofaniu tych produktów ze sklepów na całym świecie, bez względu na przepisy obowiązujące na poszczególnych rynkach.

Koncern zapewnia, że dla osób, które nie są uczulone ani wrażliwe na migdały ani orzechy laskowe, spożycie tych czekolad jest całkowicie bezpiecznie. Twierdzi też, że nie otrzymała dotąd sygnałów, by u któregoś z klientów doszło do reakcji alergicznej na jeden z tych produktów.

Wycofane z obrotu produkty to:

CHOKLAD LINGON & BLABÄR 180 g
(czekolada o smaku borówki/jagody)

CHOKLAD LJUS UTZ 100g
(czekolada mleczna)

CHOKLAD NÖT UTZ 100g
(czekolada mleczna z orzechami laskowymi)

GODIS CHOKLADKROKANT 450g
(czekolada mleczna z karmelem)

GODIS CHOKLADRAN 168g
(wafle z nadzieniem czekoladowym)

CHOKLADKROKANT BREDBAR 400g
(krem karmelowo-czekoladowy)

Więcej o: