Polacy rzucili się na soki. Spożycie wzrosło najmocniej w Europie

Konsumpcja soków i nektarów w Polsce w 2015 roku wyniosła 757 mln litrów, a tym samym wzrosła o 8,3 proc. w stosunku do 2014 roku. Do tego pijemy coraz zdrowsze soki - nie z koncentratu. Ich spożycie wzrosło aż o 142,7 proc.!

Polski rynek wyraźnie wyróżnia się na tle Europy najwyższym wzrostem spożycia soków i nektarów w ostatnim roku - wynika z najnowszego raportu AIJN - European Fruit Juice Association. Jak podaje Krajowa Unia Producentów Soków, przyczyniły się do tego silne kampanie promocyjne poszczególnych producentów soków i nektarów. Konsumpcja soków i nektarów w 2015 roku wyniosła 757 mln litrów i wzrosła o 8,3% w stosunku do ub. roku, a samych soków o 10,6 proc. Spożycie soków wynosi już u nas 13 l na osobę na rok (co daje 36 ml na osobę na dzień). 

Jabłko goni pomarańczę

Najczęściej pijemy sok pomarańczowy (24,6 proc.), jabłkowy (23,1 proc.), warzywne, w tym marchwiowe (17,1 proc.), wieloowocowe (12,6 proc.) oraz grejpfrutowy (8 proc.). To nieco inaczej niż reszta Unii Europejskiej. Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest także pomarańczowy, na kolejnych miejscach znalazły się jednak soki: wieloowocowy, jabłkowy, brzoskwiniowy oraz ananasowy.

Liderem w spożyciu soków w Europie są nadal Niemcy (wzrost o 24,8 proc.). Kolejne miejsca zajmuje Francja (15,6 proc.), Wielka Brytania (11,8 proc.), Hiszpania (9,7 proc.) oraz Polska właśnie (8,3 proc.).

Łącznie w krajach UE w 2015 roku konsumpcja soków i nektarów wyniosła w ubiegłym roku 9,631 mld litrów i była niższa o 0,73 proc. w stosunku do roku 2014.

Sok marchwiowy to znakomite źródło przeciwutleniaczy i witaminy ASok marchwiowy to znakomite źródło przeciwutleniaczy i witaminy A Shutterstock

Maspex wielkim wygranym

Podsumowanie AIJN jest to także dobra wiadomość dla polskiego lidera w branży soków. Maspex z Wadowic jest zdecydowanym liderem na rynku soków, nektarów i napojów w Polsce, w Czechach, na Słowacji, czołowym producentem na Węgrzech, w Rumunii, Bułgarii i na Litwie.

Poza Litwą i Bułgarią rynek soków rośnie bardzo mocno wszędzie, gdzie Maspex rządzi. W Czechach o 8,1 proc. na Słowacji o 7,7 proc. w Rumunii o 7,3 proc., na Węgrzech o 6,7 proc. - to największe wzrosty spożycia po Polsce.

Tymbark podczas akcji rozdał 80 ton jabłekTymbark podczas akcji rozdał 80 ton jabłek Fot: materiały prasowe

Z pierwszego tłoczenia

Promotorzy zdrowej żywności i polscy sadownicy powinni się także cieszyć z innej liczby. Rok do roku w Polsce największy wzrost spożycia odnotowano w segmencie soków nie z koncentratu (wyprodukowane poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych owoców lub warzyw) - aż o 142,7 procent!

W Polsce więcej jest butelek szklanych

Na koniec warto dodać, że zdecydowanym liderem w krajach UE w rodzajach opakowań do soków i nektarów są kartony (61,2 proc.) drugie miejsce zajmują butelki plastikowe (29,2 proc.) następnie butelki szklane (8,6 proc.).

Polscy producenci soków i nektarów częściej wybierają szklane opakowania. W kartonach sprzedawanych jest 48,6 proc. soków, w butelkach plastikowych 25 proc., a w szklanych 19,5 proc.

Analiza Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) obejmuje charakterystykę branży w 31 krajach europejskich. Raport został opracowany przez firmę Canadean Ltd.

Więcej o: