Nadeszła drożyzna w sklepach. Warzywa osiągają rekordowe ceny. Wszystko z powodu zimy

Warzywa importowane z Włoch czy Hiszpanii są w tym sezonie rekordowo drogie. Powodem jest surowsza niż zwykle zima w południowej Europie.

Ceny niektórych warzyw sprowadzanych z południowej Europy są nawet dwukrotnie wyższe niż przed rokiem.

Za sałatę lodową na rynku hurtowym trzeba zapłacić 9,30 zł za sztukę, to wzrost o niemal 230 proc. w stosunku do 2016 roku. Jeszcze niedawno importowany szpinak kosztował niemal tyle samo, co przed rokiem - 9,50 zł za kg, jednak pod koniec stycznia jego cena doszła nawet do 22 zł/kg.

Cena sprowadzanej z zagranicy kolorowej papryki w trzeciej dekadzie stycznia sięgnęła w hurcie 11,00 zł za kilogram, to o 60 proc. więcej w porównaniu ze średnią z ubiegłego roku. Za pomidory z importu, które w hurcie w 2016 roku kosztowały 5,55 zł/kg, teraz trzeba płacić 11 zł/kg, a za odmiany malinowe - nawet 17 zł/kg. To ceny dwukrotnie wyższe niż przed rokiem.

Brakuje cukinii i bakłażanów

Sprowadzane z zagranicy warzywa drożeją z powodu surowszej niż w ostatnich latach zimy w Hiszpanii, Turcji i południowych Włoszech.

Jak podaje serwis fruitnet.com, największe problemy są dostępnością cukinii, pomidorów, ogórków, brokułów i kalafiorów, źle jest także z dostępem do sałaty, papryki i selerów naciowych. Powód? W zimie do Polski docierają one przede wszystkim z hiszpańskiej Murcji i Walencji, gdzie w tym roku uprawy zostały przetrzebione przez rzadko spotykane tam mrozy i śniegi.

Magdalena Domżalska z firmy importowej Amplus przyznaje, że Hiszpania i Maroko mają problemy z jakością oraz dostępnością pomidorów. Mniej problemów z dostępnością jest w przypadku pomidorów z Turcji, są one jednak gorszej jakości.

Domżalska dodaje, że w kraju brakuje cukinii i bakłażanów. Brokuły i kalafiory można kupić, ale ich ceny są bardzo wysokie.