Zaczęło się niewinnie. Uwielbiany przez swoich rodaków (97 proc. poparcie) prezydent Islandii Guðni Thorlacius Jóhannesson podczas spotkania z uczniami jednej ze szkół średnich przyznał, że jego zdaniem pizza hawajska powinna zostać zdelegalizowana. Wszystko przez dodatek taniej szynki konserwowej i ananasa. Choć rozmowa z nastolatkami miała luźny charakter, to tysiące internautów postanowiło się do niej ustosunkować.
Rozpętana burza dotarła w końcu do ojczyzny pizzy, czyli Włoch, gdzie głos zabrało stowarzyszenie Coldiretti (Krajowa Konfederacja Rolników). To największa włoska organizacja działająca na rzecz rolników i przedsiębiorców działających w tej branży. Założona w 1944 r. zrzesza obecnie ponad 1,6 mln osób oraz zdecydowaną większość firm związanych z uprawą roli. Coldiretti ma realny wpływ na politykę rolną Włoch. Ich codzienną pracę można śledzić m.in. na Twitterze
- Na świecie pizza serwowana jest z dodatkami, które są nie do przyjęcia i niszczą jej oryginalny smak - zaalarmowali włoscy rolnicy. Na ich "czarnej liście" obok pizzy hawajskiej (ananas!) znalazła się również pizza z bananami, o smaku curry, z karmelem, z mięsem kangura i hipopotama.
Jak podaje PAP, włoska organizacja zauważyła, że w skali globalnej sektor pizzerii, piekarzy i producentów pizzy, zanotował w zeszłym roku obroty w wysokości 100 miliardów euro. Duża jego część, twierdzi rolniczy związek, uderza we włoską gastronomię i oryginalną pizzę.
Włoscy rolnicy podkreślają, że coraz częściej ich rodzima pizza nie ma nic wspólnego ze swoją oryginalną wersją, a wariacje na jej temat są coraz dziwniejsze. Na świecie serwowane są placki z owocami egzotycznymi, insektami czy ze słodyczami, takimi jak marshmallow, czyli amerykańska słodka pianka z cukru, żelatyny i wody.
- Należy chronić oryginalną włoską pizzę - oświadczyli działacze Coldiretti. Przypomnieli, że Włochy zabiegają o wpisanie neapolitańskiej sztuki jej wypieku na listę niematerialnego światowego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
Przypomnijmy, że tradycyjna włoska pizza początkowo była uznawana za danie biedaków. Jej pierwotna wersja składała się z ciasta makaronowego, sosu pomidorowego i dodatku sera. Z czasem twardy placek zastąpiono drożdżową wersją przypominającą ciasto chlebowe. O tym, że pizza nie jest daniem bazującym na obfitości dodatków świadczy chociażby jej najsłynniejsza włoska wersja, czyli Margherita. Nazwana na cześć włoskiej królowej Margherity di Savoia składa się jedynie z sosu pomidorowego, sera mozzarella i liści świeżej bazylii. Składniki dobrano kierując się nie tylko smakiem. Ich kolory odpowiadają barwom włoskiej flagi.