Żabka dostanie miliony euro na rozwój. Inwestuje w nią Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju

Rafał Hirsch
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju poinformował, że zainwestuje do 25 milionów euro w polską sieć detaliczną Żabka. Bank chce w ten sposób pomóc finansować inwestycje przyjazne środowisku.

Komunikat EBOiR mówi o wsparciu kapitałowym w wysokości do 25 mln euro. Chodzi więc nie o kredyt z abnku, ale o objęcie przez bank akcji w spółce. Nowy kapitał, który znajdzie się w ten sposób w Żabce miał według EBOiR pójść na wspieranie systemu zarządzania w firmie i na finansowanie korzystnych dla środowiska naturalnego "zielonych" inwestycji. EBOiR nie wspomina o jakie konkretnie inwestycje miałoby chodzić. 

Żabka Polska prowadzi sieć franczyzową sklepów spożywczych w Polsce. Posiada ponad 4,5 tysiecy sklepów, które są prowadzone przez 3,2 tys. przedsiębiorców. Spółka powstała w 1998 roku. Jej roczne obroty przekraczają 6 miliardów złotych.

ZOBACZ TEŻ: Tak ma zmienić się Żabka. Nowy właściciel zainwestuje kilkaset milionów złotych 

Inwestycja EBOiR w sieć Żabka przybliża nas do finału transakcji, którą ogłoszono kilka miesięcy temu. W tym roku Żabkę kupił fundusz inwestycyjny CVC Capital Partners. Choć nie podano wartości transakcji, media spekulowały wcześniej, że może ona wynieść ponad 1 mld euro. Jeśli ta kwota jest zgodna z prawdą, to EBOiR za 25 mln euro może objąć w Żabce pakiet około 2 procent akcji. 

Szef CVC Capital Partners w Polsce, Krzysztof Krawczyk, mówił po ogłoszeniu transakcji, że Żabka ma się rozwijać w dotychczasowym tempie, a nowym właścicielom zależy na inwestycjach w jakość i w markę. Zniknąć z kolei może należąca do tej samej spółki marka Freshmarket.

EBOiR od 1991 roku zainwestował w Polsce prawie 8,5 miliarda euro w ponad 380 różnych projektów biznesowych. Tylko w tym roku kupił w naszym kraju akcje sieci sklepów Dino i firmy zarządzającej nieruchomościami Griffin Premium RE. Zainwestował też w listy zastawne PKO BP, dzięki którym bank PKO BP może finansować udzielanie kredytów hipotecznych. 

Więcej o: