Zakład wybudowała Grupa Polmlek, która dzięki inwestycji będzie liderem produkcji białka serwatkowego (WPC) i cukru mlecznego (laktozy) w tej części Europy. Produkowane w Lidzbarku białko serwatkowe służy m.in. do wytwarzania najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie, korzystają z niego najwięksi na świecie producenci żywności dla sportowców.
Zakład znajduje się na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, jego budowa kosztowała 250 mln zł i trwała nieco ponad rok. Oficjalne otwarcie nastąpi 23 maja (doprowadzenie go do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło 6 miesięcy).
Zakład Grupy Polmlek zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, co pozwala pozyskiwać produkty w sterylnych warunkach. Proces produkcji jest w całości kontrolowany i zautomatyzowany, a zakład będzie mógł wytwarzać 6 milionów litrów serwatki na dobę.
Fabryka Polmlek Polmlek.com
Przerabiającą serwatkę proszkownię wyposażono w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe. Dzięki specjalistycznemu systemowi informatycznemu w dowolnym momencie można przeanalizować parametry poszczególnych instalacji, a także ilość przerobionego surowca.
Zakład otwiera możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, typu białka, cukry czy sole mineralne. Zdaniem inwestora, jego funkcjonowanie poprawi koniunkturę na rynku serwatki w całej Polsce.
***