W Europie jeszcze w tym roku mogą wystąpić niedobory masła. Francuzi: Mamy poważny kryzys. Jak to możliwe?

Gwałtowny wzrost popytu na masło spowodował, że jego hurtowa cena skoczyła w Europie niemal dwukrotnie. Masło drożeje także w Polsce.

Masło zaczęło drożeć już w ubiegłym roku i ten trend się utrzymuje. Jest droższe w sklepach, bo rosną też jego ceny na światowych rynkach hurtowych. Wyjątkowo mocno masło drożeje w Unii Europejskiej - w drugim tygodniu lipca ceny były wyższe o 89 proc. w porównaniu z lipcem ubiegłego roku (5,75 euro za kilogram).

Francuska federacja zrzeszająca piekarzy, którą cytuje serwis CNN, określa sytuację jako "poważny kryzys". Przestrzega przed gwałtownym wzrostem cen rogalików, tart i bułeczek. - Cena masła, choć niestabilna, nigdy nie osiągnęła takiego poziomu jak dzisiaj – piszą francuscy piekarze w oświadczeniu. Ich zdaniem jeszcze w tym roku mogą wystąpić niedobory masła.

Ceny masła i ich prognozyCeny masła i ich prognozy / Źródło: Agencja Rynku Rolnego

Spada produkcja, rośnie konsumpcja

Mowa jest o kilku przyczynach tak dynamicznego wzrostu cen masła, to m.in. rosnące zapotrzebowanie w Europie, Stanach Zjednoczonych, a także w Chinach. W tym roku globalne spożycie masła wzrośnie o 3 proc. Konsumenci wracają do masła po kilku latach odwrotu od tego produktu na rzecz margaryny i innych substytutów.

Raphael Moreau, analityk żywnościowy w Euromonitor zauważa, że konsumenci coraz częściej decydują się na składniki uznane za naturalne i mniej przetworzone, w tym masło. Ostatnie badania sugerują bowiem, że produkt ten, którego spożywanie łączone było ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, nie jest aż tak niezdrowy. Teraz lekarze o wiele bardziej przestrzegają przed nadmiernym spożyciem cukru.

Na wzrost konsumpcji nakłada się spadająca produkcja masła w całej Unii Europejskiej. W 2014 roku Rosja nałożyła embargo na europejskie produkty żywnościowe w odwecie za sankcje wprowadzone w życie po aneksji Krymu. Do Rosji trafiało 24 proc. eksportu masła z UE. Efektem był wyraźny spadek cen, w wielu krajach UE mleko było tańsze niż woda w butelkach.Tysiące europejskich farmerów zrezygnowało wówczas z produkcji mleka.

W Polsce masło też droższe

Z podobnych powodów produkcja masła spadła także w Polsce. Od stycznia do maja polskie mleczarnie wytworzyły go o 5 proc. mniej niż w zeszłym roku. W całym 2017 roku spadek może sięgnąć 6 procent.  

Ponadto, z raportu resortu rolnictwa wynika, że tylko w pierwszym tygodniu sierpnia hurtowa cena masła wzrosła przeciętnie o 1,8 procent. Za kilogram masła musimy dziś zapłacić ponad 24 złote, to o ponad 10 złotych więcej niż w połowie zeszłego roku.

Prezes Rainbow: Firmy stają się nieefektywne, jeśli wszystko spoczywa na rękach prezesa [NEXT TIME]