Koniec z wciskaniem Polakom produktów gorszej jakości? UE szykuje bat na wielkie koncerny

Niemiecka żywność i chemia trafiająca na polski rynek bardzo często ma inny, gorszy jakościowo skład, niż te same produkty sprzedawane w Niemczech czy też we Francji. Komisja Europejska chce z tym skończyć.

Eurodeputowani z Komisji ds. Rolnictwa zajęli się, między innymi, sprawą podwójnych standardów produktów sprzedawanych w obrębie Unii Europejskiej. Podwójne standardy oznaczają zazwyczaj, że na rynkach tzw. starej Unii, produkty mają inny, lepszy jakościowo skład niż na rynkach tzw. nowej Unii (czyli Europy Środkowej). Przykładowo – w ciastkach, zamiast masła jest olej palmowy, a w gotowych posiłkach, zamiast mięsa jest mięso oddzielane mechanicznie.

Komisja ds. Rolnictwa rekomendowała właśnie, aby zakazać sprzedaży produktów tej samej marki i o tych samych oznaczeniach z różnym składem i o różnej jakości w zależności od rynku. Takie działania byłyby możliwe tylko w uzasadnionych przypadkach. Natomiast normalną praktyką, według eurodeputowanych, powinno być wyraźne oznaczanie różnic (a nawet, sprzedawać produkty z innym składem niż w bazowym kraju UE, pod inną marką), pod rygorem surowych kar. Za taką rekomendacją głosowało 41 członków komisji przy jednym głosie sprzeciwu.

Deputowani zostawiają jednak pewną furtkę – zmiana składu byłaby możliwa przy korzystaniu z lokalnych surowców lub z powodu potrzeby uwzględnienia lokalnych preferencji konsumentów. „Lokalne preferencje” są jednak już dziś ulubionym tłumaczeniem firm zastępujących składniki wyższej jakości tymi o niższej, np. olej rzepakowy olejem palmowym. Może to sprawić, że proponowane prawo już na starcie będzie martwe.

Za nieprzestrzeganie zasad może grozić nawet zakaz sprzedaży na danym rynku.

Eurodeputowani zaapelowali równocześnie do producentów, by nie czekali na nowe przepisy, ale aktywnie poprawiali przejrzystość informacji o swoich produktach, a także wprowadzali marki lokalne o odpowiedniej jakości. Z kolei Komisja Europejska (która w ramach „Nowego ładu” chce również walczyć ze zjawiskiem podwójnej jakości) została wezwana do stworzenia systemu referencyjnego pozwalającego łatwo porównywać produkty tak, by konsumenci mogli oceniać ich jakość. Zostało na to przeznaczone 2 mln euro.

Rekomendacje Komisji ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie teraz, w dniach 11-12 lipca, rozpatrywać Komisja ds. Rynku Wewnętrznego.

Dominika Nowak: Czasem tylko dzięki szalonej odwadze, można zacząć działać [NEXT TIME]