Stany Zjednoczone dotychczas są wolne od choroby afrykańskiego pomoru świń, która rozprzestrzenia się m.in. w Europie Wschodniej i Chinach.
Tymczasem, jak podaje Reuters powołując się na Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, odkryto, że w jednym z zakładów eksportujących wieprzowinę do USA nie były przestrzegane wymogi mające na celu zapobieganiu rozprzestrzeniania się poważnych chorób zwierząt hodowlanych. Inny polski zakład także jest "pod lupą". Departament współpracuje także z Urzędem Celnym i Ochrony Granic w zakresie sprawdzania, czy podróżni w torbach nie przewożą zakazanych produktów.
Z powodu wirusa afrykańskiego pomoru świń, już kilka krajów zakazało importu mięsa wieprzowego z Polski. Tylko w ostatnich dniach była to Malezja, Wietnam i Bośnia i Hercegowina. Polskiej wieprzowiny nie importują już też np. Rosja, Białoruś, Kazachstan, Chiny, Japonia i Korea Płd.
Jednak zakaz ze strony USA może być szczególnie dotkliwy, bo właśnie tam trafia niemal najwięcej mięsa za świń wyprodukowanego w Polsce. Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, w I półroczu br. do Stanów trafiło ponad 35,5 tys. ton mięsa wieprzowego. Więcej - 36 tys. ton, trafiło tylko do Niemiec. Wartość eksportu do USA wyniosła ponad 87,5 tys. euro.
Poniżej mapa dotycząca stref afrykańskiego pomoru świń w Polsce (za Głównym Inspektoratem Weterynarii). Na żółto oznaczono obszary chronione, na czerowno obszary objęte ograniczeniami, na niebiesko obszary zagrożenia. Czerwone punkty to ogniska ASF.
strefy ASF GIW
***