Facebook wykrył poważny błąd. Mogły wyciec zdjęcia nawet blisko 7 mln osób. Także te nieopublikowane

Facebook poinformował w piątek o odkryciu błędu, wskutek którego wyciec mogły z serwisu zdjęcia nawet ok. 6,8 mln osób.
Zobacz wideo

Jak informuje Facebook, chodzi o sytuacje, gdy użytkownicy wyrazili zgodę aplikacjom na dostęp do swoich zdjęć na Facebooku. Niestety, wskutek błędu programiści - autorzy aplikacji - mieli wgląd nie tylko w zdjęcia opublikowane przez użytkowników serwisu.

Okazuje się, że 876 deweloperów - twórców ok. 1,5 tys. aplikacji - mogło mieć wgląd także np. w zdjęcia opublikowane w relacjach (dla wąskiego grona znajomych), w usłudze Marketplace, a także w zdjęcia, które użytkownik planował opublikować, ale ostatecznie się rozmyślił. Tak - Facebook przechowuje (przez trzy dni) kopie takich nieopublikowanych ostatecznie zdjęć. Tłumaczy, że robi to po to, aby użytkownik, który musiał np. pilnie wyjść, miał możliwość dokończenia swojego postu.

Błąd dawał szerszy dostęp do zdjęć użytkowników przez 12 dni - od 13 do 25 września br. 

Facebook przeprasza za błąd i informuje, że na początku przyszłego tygodnia udostępni narzędzia dla programistów aplikacji, które pozwolą określić, którzy użytkownicy mogli zostać dotknięci tym błędem. Podejmie też działania w celu usunięcia zdjęć z baz rzeczonych 1,5 tys. aplikacji.

Osoby, które mogły paść ofiarami błędu, zostaną o tym poinformowane alertem na Facebooku. 

Facebook zaleca też, aby użytkownicy sprawdzali, jakim aplikacjom dali dostęp do swoich zdjęć. 

Więcej o: