W Głównym Inspektoracie Sanitarnym służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności podpisały porozumienie w zakresie kontroli zwierząt i towarów wprowadzanych na terytorium Unii Europejskiej. Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Handlowa Artykułów Rolno-Spożywczych będą współpracować przy przeprowadzaniu kontroli granicznej.
Wdrażanie unijnej dyrektywy
Porozumienie ma na celu dostosowanie warunków przeprowadzania kontroli granicznych żywności, zwierząt, pasz i roślin do przepisów unijnych, które będą zmienione 14 grudnia tego roku.
Jarosław Pinkas - Główny Inspektor Sanitarny podkreślił, że implementacja dyrektywy ma na celu skuteczną i szybką kontrolę wykonywaną w dobrych warunkach. Dodał, że inspekcje mają różną infrastrukturę i chodzi o korzystanie z tej najlepszej, jaką ma inspekcja weterynaryjna. Wszystko to ma wpłynąć na funkcjonalną współpracę i obniżyć koszty kontroli.
Czytaj też: UE chce zezwolić na większy import kurczaków z Ukrainy. Decyzja uderzy w polskich producentów
Paweł Niemczuk - Główny Lekarz Weterynarii przyznał, że Inspekcja Weterynaryjna ma najbardziej rozbudowaną infrastrukturę potrzebną do kontroli na zewnętrznych granicach Unii. Przed wejściem do wspólnoty ta infrastruktura została przygotowana i cały czas rozbudowuje się. Teraz ta infrastruktura może być wykorzystana do wspólnej kontroli granicznej żywności i towarów.
Zgodnie z podpisanym porozumieniem, współpraca będzie dotyczyć dostosowania obecnych miejsc przeprowadzania kontroli granicznych do nowych wymagań, ustalania zasad wspólnego korzystania z budynków i pomieszczeń oraz organizowania wspólnych szkoleń w zakresie kontroli granicznych.