Zakaz podwójnej jakości żywności przyjęty. W Polsce ma być tak jak w innych krajach Unii

Parlament Europejski przyjął przepisy przeciwko podwójnej jakości produktów w Unii Europejskiej. Chodzi o sprzedaż w różnych krajach żywnością pod tą samą marką, ale o znacząco innym składzie i właściwościach.
Zobacz wideo

Przedstawiciele naszego regionu od lat alarmują, że w różnych częściach Europy sprzedawane są produkty gorszej jakości: mniej jest soku w sokach, ryby w produktach rybnych czy czekolady w maśle czekoladowym, a napoje gazowane są słodzone syropem słabszej jakości. Więcej jest za to konserwantów, stabilizatorów i różnych ulepszaczy. Teraz ma się to zmienić.

Opowiadamy się za tym, by obywatele Unii bez względu na miejsce zamieszkania mieli dostęp do produktów absolutnie tej samej jakości

- mówiła jeszcze przed środowym głosowaniem europosłanka Jadwiga Wiśniewska. Ostatecznie Parlament Europejski przygniatającą liczbą głosów opowiedział się za nowymi przepisami (603 głosy "za", wobec 17 "przeciw").

Zgodnie z nimi producenci będą musieli ujednolicić skład produktów na wszystkich rynkach. Jeśli z kolei zechcą różnicować skład w zależności od kraju, będą musieli wyraźnie to opisać, używać innej marki i zmienić opakowania, żeby nie wprowadzać w błąd klientów. Są możliwe wyjątki - producenci będą mogli wykorzystywać na przykład lokalne owoce i warzywa, ale wtedy odpowiednia informacja musi się znaleźć na opakowaniu.

Nowe przepisy mają być podstawą prawną do działania dla krajowych organizacji ochrony konsumentów. Za dwa lata nastąpi przegląd regulacji, czy uzgodnione rozwiązania są wdrażane i sprawdzają się w praktyce.

Zobacz wideo
Więcej o: