Tuż przed świętami unijny urząd statystyczny podał dane o tym, który z krajów UE wytwarza najwięcej czekolady. Niepokonane pod tym względem okazały się Niemcy, które produkują 32 proc. całej unijnej czekolady - w 2017 roku było to 1,3 mln ton. Na drugim miejscu znalazły się Włochy z udziałem na poziomie 18 proc. Trzecie miejsce przypada ex aequo Francji i Holandii - po 9 proc.
Polska znalazła się wprawdzie poza podium, ale trafiła za to do grona największych producentów. Jesteśmy tuż za Wielką Brytanią - 7 proc. produkcji i na równi z Belgią, która zajmuje miejsce piąte w rankingu - produkujemy po 6 proc., czyli około 0,2 mln ton rocznie, wyprzedziliśmy Hiszpanię, która produkuje 4 proc. unijnej czekolady.
Tych osiem państw wytwarza ponad 90 proc. czekolady w UE (Eurostat zaznacza, że nie chodzi tu o czekoladę przemysłową). W 2017 roku cała Unia wyprodukował około 4 miliony ton czekolady o łącznej wartości 18,3 mld euro.