Nestle ma sposób na produkcję czekolady bez dodawania cukru. Pierwsze słodycze jeszcze w tym roku

Firma Nestle znalazła sposób na produkowanie czekolady bez dodawania cukru. Dzięki tej metodzie ilość cukru w czekoladzie może się zmniejszyć o nawet 40 procent.

Jak podaje "Bloomberg" Nestle chce wykorzystywać resztki z roślin kakaowca, dzięki czemu możliwe będzie naturalne dosłodzenie produktu, bez wykorzystywania rafinowanego cukru i innych substancji słodzących. Pomysł ten jako pierwsi zaczną testować konsumenci w Japonii.

Nestle opracowało technikę dosładzania czekolady bez korzystania z cukru. Pierwsze słodycze wyprodukowane tą metodą trafią do klientów na jesieni tego roku

Nestle chce opatentować technikę, która polega na zamianie białej substancji pokrywającej ziarna kakaowe w proszek, który naturalnie zawiera cukier. Wcześniej ta część ziarna była zazwyczaj wyrzucana.

Pierwsze czekolady wyprodukowane zgodnie z tą metodą będą sprzedawane jeszcze w tym roku. Na jesieni w Japonii Nestle zacznie sprzedawać batony KitKat z 70-procentowej ciemnej czekolady, w której zastosowana zostanie nowa receptura dosładzania. Taki KitKat ma zawierać aż 40 procent mniej cukru w porównaniu do innych batonów.

Innowacyjny pomysł Nestle może sprawić, że stanie się on liderem w swojej branży, która od lat naciskana jest przez konsumentów, instytucje zdrowia publicznego czy rządy niektórych państw. Powodem tych nacisków był zazwyczaj cukier, który sprzyja zachorowaniom na cukrzycę i otyłość.

Patrice Bula z wydziału marketingu i sprzedaży Nestle w oświadczeniu zachwalała najnowszą metodę firmy - "Jesteśmy dumni, że możemy zaoferować miłośnikom czekolady nową czekoladę, wykonaną w całości z owoców kakao bez dodawania rafinowanego cukru. To prawdziwa innowacja, która wykorzystuje naturalną słodycz miazgi kakaowej, aby zapewnić nowe doznania czekoladowe". Z kolei szef Nestle Alexander von Maillot zapewnił, że proces ten w przyszłości będzie wykorzystywany także w produkcji białej czekolady. Po testach w Japonii niedosładzane produkty Nestle mają też trafić na rynek europejski.

Więcej o:
Komentarze (25)
Nestle ma sposób na produkcję czekolady bez dodawania cukru. Pierwsze słodycze jeszcze w tym roku
Zaloguj się
  • mistermadmat

    Oceniono 5 razy -1

    Firma N.... w czasie drugiej wojny światowej produkowała posiłki dla żołnieży wermachtu... Omijam szerokim łukiem wszystkie produkty tej firmy....

  • www.chinskibiznes.com

    Oceniono 4 razy -4

    to nie czekolada, a miazga czekoladowa, prawdziwa czekolada kosztuje krocie

  • mrocznapszczola

    Oceniono 5 razy -1

    Czegoś równie głupiego dawno nie czytałem, zrezygnować z dodawania cukru, zastępując go innym cukrem i jeszcze polecać to dla diabetyków! Cukier to cukier!

  • malin_k

    Oceniono 7 razy 5

    Dokładnie piszą na bloombergu "to turn the white pulp that covers cocoa beans into a powder that naturally contains sugar." Czyli zamiast cukru rafinowanego dodadzą cukier który naturalnie znajduje się na ziarnach kakaowca. Czyli można rzec cukier kakaowy. I dalej “The sugar reduction is incidental, not a focus,” von Maillot said. “It’s more about a novel way to produce chocolate and use the best of the cocoa pod" - czyli celem jest wykorzystanie ziaren kakaowca i zrobienie produktu jeszcze bardziej premium, bo taki "cukier kakaowy" będzie pewnie z 10 razy droższy niż biały cukier. A chemicznie substancja ta sama, może będzie trochę smaczniejszy, bardziej kakaowy. Ale masowej sensacji irewolucji w słodzeniu czekolady tutaj nie widzę...

  • beaviso

    Oceniono 4 razy 4

    Na rynek polski i tak wyprodukują z użyciem syropu gluk-frukt.

  • harry.s.totteles

    Oceniono 5 razy 3

    Cukier z kakaowca jest zdrowszy od cukru z buraka czy trzciny cukrowej?

  • sim.salabim

    Oceniono 5 razy 3

    Ale w batonie kitkat oprocz czekolady jest wafel i jego wypelnienie. Czekolada jest tylko polewa. Czym wnetrze bedzie slodzone?

  • siwywaldi

    Oceniono 13 razy 7

    Niech ci "fachowcy" z Nestle, zwrócą się do emerytowanych technologów z "Zakładów im. 22 lipca d. E. Wedel". Oni powiedzą im, JAK można wyprodukować czekoladę bez używania kakao, cukru a nawet i mleka w proszku, bo w latach 80-tych, receptury na kolejne, tzw. "wyroby czekoladopodobne", opracowywali zaledwie w trakcie JEDNEJ porannej kawy. Kawy "Inka" oczywiście... :-))

  • gordejuela

    Oceniono 4 razy -4

    Cytuje : BEZ dodawania cukru.Ilosc cukru moz esie zmniejszyć nawet o 40 % .
    Czy ktoś to czytal tam,w redakcji???
    A przeciez od dawna sa na rynku czekolady z zawartoscia 60,70 a nawet 90 % kakao.
    O CZYM wiec jest ten zalosny tekst??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX