Jak informuje Polski Instytut Ekonomiczny, w Europie większym producentem borówki amerykańskiej jest tylko Hiszpania, a na świecie dodatkowo jedynie USA, Kanada, Meksyk i Peru. Tylko w latach 2014-2018 produkcja borówki w Polsce podwoiła się (z 12,5 tys. ton do 25,5 tys. ton - dane za GUS).
Polska należy też do czołowych eksporterów borówki amerykańskiej w Unii Europejskiej.
Według Eurostatu, w 2018 r. byliśmy drugim co do wielkości jej eksporterem w UE, z udziałem 18,6 proc. Pierwszą pozycję na liście unijnych dostawców zajmowała Holandia (64,9 proc.), zaś za Polską uplasowały się: Belgia (8,5 proc.), Hiszpania (2,3 proc.), Litwa (1,7 proc.) i Niemcy (1,6 proc.). Odbiorcy z ponad 30 krajów zakupili w Polsce 6,7 tys. ton świeżych borówek za łączną kwotę blisko 41,4 mln EUR, o ponad 31 proc. więcej niż rok wcześniej. Ponad 96 proc. stanowiły dostawy na rynek unijny
- informuje Polski Instytut Ekonomiczny.
. PIE
Co więcej, także perspektywy eksportu świeżej borówki wysokiej z Polski są obiecujące. Spożycie tych owoców rośnie bowiem we wszystkich krajach europejskich, a dla eksporterów opłacalnym kierunkiem mogą być także m.in. kraje Azji Południowo-Wschodniej.
Jak informuje Polski Instytut Ekonomiczny, polskie borówki wyróżniają się wysoką jakością.
Produkujemy odmiany o dużych owocach, zbieramy je przeważnie ręcznie, jagody są trwałe i łatwo je transportować, a także są bezpieczne dla konsumentów. Atutem są walory smakowe. Chłodne noce i ciepłe dni zapewniają zbalansowaną kwasowość i słodycz owoców, trudną do osiągnięcia np. na południu Europy
- zwraca uwagę PIE.
Według najnowszych danych GUS, w bieżącym sezonie zbiory borówki amerykańskiej zwiększyły się o około 30 proc. Owoców nie powinno więc zabraknąć.