KFC puszcza oko do wegetarian. Firma testuje bezmięsne "kurczaki"

Sieć restauracji KFC myśli o rozszerzeniu swojej oferty i testuje nowy przysmak dla wegetarian. Mowa o bezmięsnych "kurczakach", stworzonych we współpracy z firmą Beyond Meat.
Zobacz wideo

KFC to sieć restauracji typu fast food znana przede wszystkim z serwowania smażonego kurczaka. Nie bez powodu firma ta ma w swojej nazwie słowo "kurczak" (KFC to skrót od Kentucky Fried Chicken, co można przetłumaczyć jako "Smażony Kurczak z Kentucky"), a do jednych z najpopularniejszych produktów tej sieci należą kubełki wypełnione kawałkami panierowanego drobiu. Mimo to KFC zwraca się w stronę produktów roślinnych, chcąc zadowolić kubki smakowe klientów na diecie bezmięsnej.

Firma KFC zaserwowała klientom kurczaki bez kurczaka. Czy nowy produkt trafi do menu na stałe?

Firma KFC zapowiedziała, że do restauracji w Atlancie w stanie Georgia w USA trafiły na jeden dzień wegetariańskie odpowiedniki smażonych kurczaków, czyli kubełki "Beyond Fried Chicken". Danie to zostało przygotowane na bazie zamienników mięsa produkowanych przez firmę Beyond Meat. Tworzone przez nią produkty spożywcze wytwarzane są z takich składników jak izolaty białka grochu, białka ryżu, białka fasoli mung, olej rzepakowy i kokosowy.

W trakcie testowego dnia z kubełkami "Beyond Fried Chicken", który odbył się 27 sierpnia, KFC pytało klientów o opinie na temat nowego produktu. Po analizie tych danych firma zadecyduje, czy wprowadzić bezmięsne "kurczaki" do stałej oferty. Jeżeli decyzja będzie pozytywna, wegańskie kurczaki zostaną wprowadzone do menu restauracji w USA, a w późniejszym czasie także w Europie. 

Więcej o: