Polska firma Antonius Caviar trzecią na świecie i drugą w Europie potęgą kawiorową

Polskie firmy zyskują coraz większą popularność na światowych rynkach dóbr luksusowych. Jednym z takich przykładów jest Antonius Caviar, firma spod Konina, która w ciągu pięciu lat stała się trzecim największym producentem kawioru na świecie.
Zobacz wideo

Produkt polskiej firmy dostępny jest w najlepszych restauracjach w Paryżu, Nowym Jorku czy Singapurze. Firmę Antonius Caviar rozwinęło rodzeństwo, Agata Łakomiak-Winnicka. i Szymon Łakomiak, którzy bazując na gospodarstwie rybnym swojego ojca, postanowili rozbudować działalność i zająć się produkcją kawioru.

Antonius Caviar - polska firma trzecią na świecie i drugą w Europie firmą produkującą kawior

Firma Antonius Caviar jest trzecią firmą na świecie i drugą w Europie, która zajmuje się dystrybucją kawioru. Agata Łakomiak-Winnicka w rozmowie dla "Wysokich Obcasów" zdradziła, jak wyglądały początki firmy. W 1986 roku Antoni Łakomiak rozpoczął pracę w państwowym gospodarstwie rybnym na stanowisku ichtiologa. W miejscu tym hodowane były karpie, tołpygi czy amury. Z czasem ojciec zaczął zabierać do pracy także swoje dzieci - Agatę i Szymona. Z czasem firma z państwowej została sprywatyzowana, a rodzina podjęła decyzję o produkcji kawioru. Pierwszy kawior pod szyldem Antonius Caviar trafił na rynek w 2014 roku. W pierwszym roku polska firma sprzedała około siedmiu ton tego produktu i od razu stała się drugim producentem kawioru w Europie. Historię rodzinnego biznesu opisywał również forbes.pl.

 

Jak się okazuje, produkcja kawioru nie należy do najprostszych zadań - standardy produkcji są bardzo wysokie, a pracownicy nie mogą wchodzić do hali w biżuterii, makijażu czy własnych ubraniach. Specjalna odzież do pracy prana jest w firmowych pralniach, a pracownicy codziennie noszą jednorazowe uniformy i maseczki. Hala wyposażona jest w filtry, które czyszczą powietrze kilkanaście razy na godzinę. Gospodarstwo zlokalizowane w miejscowości Ruś koło Olsztyna jest dodatkowo zasilane wodami z terenów objętych Natura 2000, dlatego też finalny produkt jest tak dobrej jakości.

Kawior firmy Antonius Caviar pozyskiwany jest z ikry jesiotrów, które są bardzo wymagającymi rybami - są wrażliwe m.in. na zmianę temperatury, wartości tlenu czy pH wody, dlatego konieczna jest codzienna obserwacja ich zbiornika. Konieczne jest też zapewnienie im warunków podobnych do tych panujących w naturze. Aby pozyskać ikrę, należy czekać średnio od siedmiu do nawet piętnastu lat. Kawior polskiej marki jest produktem niepasteryzowanym, produkowanym z dwóch gatunków jesiotra, a średnica ziarna osiąga od 2,4 do 3,5 mm. Kawior Antonius Caviar trafia do najlepszych polskich i zagranicznych restauracji, chociaż marka zapewnia również dostawy dla klientów indywidualnych. Kawior można kupić za pośrednictwem internetu. Wysyłany jest w opakowaniu z wkładami chłodzącymi.

Więcej o: