Zjawisko drożyzny nie ominęło w tym roku parówek, które dość trudno kojarzyć z żywnością drogą w produkcji. Hiper-Com Poland w raporcie cytowanym przez serwis branżowy Hurt i Detal ocenia, że parówki na wagę w ciągu pierwszych 10 miesięcy 2019 r. znacznie zdrożały w porównaniu z rokiem poprzednim. Średnie ceny wzrosły o 20 proc. Wpływ na to z pewnością ma wzrost cen wieprzowiny i cielęciny.
Wyniki ogólnopolskiego badania Hiper-Com Poland wskazują, że parówki na wagę najbardziej zdrożały w cenie średniej (19,14 proc.). Te w maksymalnej zdrożały o 16,54 proc., a w minimalnej - o 9,86 proc. W przypadku parówek na wagę cena minimalna najmocniej poszła w górę w hipermarketach - o 18,59 proc. - oraz sklepach convenience - 8,55 proc. W dyskontach - o 5,58 proc.
Podobnie, bo o prawie 20 proc., średnio zdrożały także parówki paczkowane.
Inwestorzy w rynek kawy, podobnie jak jej producenci, mają w ostatnim czasie powody do zadowolenia. Jej cena na światowych rynkach wzrosła o 30 proc., na co wpływ mają koszty jej produkcji na największych plantacjach.
Podobna sytuacja miała miejsce w 2013 i 2016 roku. Gdyby miała się powtórzyć sytuacja z 2016 r. to należy oczekiwać dalszego rajdu cenowego
- skomentował dla serwisu MarketNews24 Michał Stajniak, ekspert XTB.
Ceny wieprzowiny, jednej z najpopularniejszych odmian mięsa, poszły gwałtownie w górę. Jakub Olipra, analityk Credit Agricole Bank Polska, zwraca uwagę na gwałtownie rosnące ceny trzody chlewnej. Na giełdzie VEZG (stowarzyszenie grup producentów żywego inwentarza i mięsa) osiągnęły rekordowy poziom dwóch euro za kilogram. Jest to poziom z 2001 r. Tylko w Niemczech cena żywca wzrosła o blisko połowę, a w całej Unii Europejskiej - o ponad jedną trzecią. Zdaniem analityków rynkowych to nie koniec wzrostu cen.
Skutek? Cena samej tylko szynki jest wyższa o 100 proc. niż rok temu. Co więcej, ogólny wzrost cen żywności w Polsce wyniósł w ciągu ostatnich 12 miesięcy 7-8 proc.