Jak pisze Marta Dymek na swoim fanpage'u, przepis na pomidorowy piernik, który znalazł się w magazynie "Czas na święta" sprzedawanym w Biedronce, "wygląda jak kopia najpopularniejszego przepisu z Jadłonomii".
Główne różnice to wzbogacenie przepisu mojego autorstwa nazwami produktów promowanych i sprzedawanych przez Biedronkę. A przecież nigdy nie zgodziłam się na takie wykorzystanie mojej pracy
- czytamy we wpisie na Jadłonomii. Autorka bloga zapowiada dalsze kroki prawne po tym, jak Biedronka nie spełniła jej oczekiwania co do wpłaty rekompensaty na rzecz organizacji Otwarte Klatki.
Wszystkie przepisy na blogu Jadłonomia były i są dostępne bezpłatnie, nie promuję jakichkolwiek produktów, a na stronie nie ma nawet reklam. Tym trudniej jest mi moralnie zaakceptować, że część Jadłonomiii została w takiej formie skomercjalizowana przez Biedronkę i jest przez nią sprzedawana
- komentuje Dymek.
W odpowiedzi na post Dymek, biuro prasowe sieci Biedronka wystosowało oświadczenie, w którym przekonuje, że zarzuty wobec niej są bezpodstawne. W pierwszej kolejności zwraca uwagę, że Biedronka nie jest stroną w tej sprawie, gdyż magazyn kulinarny "Czas na święta" został przygotowany na zlecenie Jeronimo Martins Polska (właściciela Biedronki) przez agencję Pola Design. Biedronka jest przekonana, że agencja jest autorem wszystkich przepisów z magazynu, "niemniej to agencja ponosi pełną odpowiedzialność za rzetelność z tytułu roszczeń osób trzecich".
Agencja dokonała gruntownej analizy obu przepisów na piernik. Z tego porównania wynika jasno, że przepisy nie są identyczne, a podobieństwa dotyczą składu, oraz kolejności dodawania składników. Również opisany sposób przygotowania różni się zarówno w detalach, jak i językiem opisu
- czytamy w oświadczeniu Biedronki. Sieć pozwala sobie także na komentarz, iż "korzenie [piernika pomidorowego] sięgają dużo dalej niż grudzień 2016 roku, kiedy został opisany na Jadłonomii" - podając linki do kilku innych przepisów.
Równocześnie Biedronka zwraca uwagę, że "z prawnego punktu widzenia, przepisy na konkretne dania nie są uznawane za chronione dzieło w rozumieniu ustawy o prawie autorskim".
Ochroną prawno-autorską nie są objęte odkrycia, idee, koncepcje matematyczne, procedury, metody i zasady działania. Do tych ostatnich należą przepisy kulinarne, które w praktyce są metodą doboru, łączenia i przyrządzenia składników dania. Piernik jest dość charakterystycznym ciastem i od lat robi się go przy wykorzystaniu podobnych (a w większości takich samych) składników i ich proporcji
- przekonuje sieć.
>>> Hybrydy typu plug-in mają wiele zalet. Ważne, jak ją użytkowane