Amerykanie chcą wyprodukować mięso z powietrza. Dosłownie. Wodorotrofy przetworzą CO2 w białko

Rosnąca świadomość ekologiczna i poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych skutkują coraz większą ofertą dla wegetarian i wegan. Wśród popularnych zamienników mięsa najczęściej wymienia się soję, która jednak nie jest wolna od wad w kontekście środowiskowym. Teraz amerykańska firma chce pójść krok dalej i zrobić mięso z powietrza, wykorzystując szczególny rodzaj bakterii i dwutlenek węgla.

Amerykański startup Air Protein chce dosłownie produkować mięso z powietrza. W tym celu naukowcy chcą wykorzystać wodorotrofy - drobnoustroje pochłaniające i przetwarzające CO2. Bakterie te są w stanie zamienić dwutlenek węgla w białko w postaci bezsmakowego proszku, któremu łatwo nadać kulinarny wygląd i aromat.

Zobacz wideo Ograniczmy spożycie wołowiny. To zagrożenie dla klimatu

Białkotwórcze bakterie

Rozwiązuje to dwie dyskutowane w kontekście ekologii i żywności kwestie - modyfikację genetyczną, której poddawana jest spora część upraw soi oraz areał potrzebny na produkcję mięsa pochodzącego z hodowli przemysłowej. Zdaniem amerykańskiego startupu produkcja białka z wykorzystaniem wodorotrofów jest jeszcze mniej szkodliwa dla zasobów naturalnych niż uprawa soi, o hodowli zwierząt rzeźnych nie wspominając. Mięso z CO2, zgodnie z szacunkami Air Protein, wymaga 1000-krotnie mniej zasobów wody i ziemi niż soja.

Mięso z proszku

Tego typu próby - wtedy jeszcze bardziej na zasadzie eksperymentu podyktowanego wyścigiem kosmicznym - przeprowadzała w latach 60. amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA). Łatwo wyobrazić sobie, w jaki sposób można byłoby taką żywność wykorzystać w kontekście podróży kosmicznych, czy wielotygodniowej pracy na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Obecnie nie tylko Air Protein odświeżyła pomysł na alternatywne pozyskiwanie białka do produkcji mięsa bez udziału zwierząt - nad podobną technologią pracuje fińska firma Solar Food.

Bakterie, które postanowiła wykorzystać do przetworzenia dwutlenku węgla produkują mieszankę białka, węglowodanów i tłuszczu. Pytanie, która z firm rozpocznie produkcję na szerszą skalę. Amerykańska Air Protein zapowiada, że pierwsza żywność powstała z wykorzystaniem wodorotrofów może trafić na rynek już w 2021 r.

Więcej o:
Komentarze (55)
Amerykanie chcą wyprodukować mięso z powietrza. Dosłownie. Wodorotrofy przetworzą CO2 w białko
Zaloguj się
  • bialoskory

    Oceniono 4 razy 4

    "Wśród popularnych zamienników mięsa najczęściej wymienia się soję".
    completna bzdura, na pewno nie w USA, chyba ze jako pasze dla zwierzat.

  • aa1000

    Oceniono 10 razy 4

    W Nadwiślańskim kraju już dawno opanowano, oprócz jedzenie widelcami, wypieki chleba i bułek z powietrzem.

  • jami100

    Oceniono 5 razy 3

    Mięso i białko to nie synonimy. Są też przecież białka roślinne.
    Jedna sprawa to wartość odżywcza, druga to walory smakowe.. Aby z bezsmakowego białka zrobić namiastkę mięsa, trzeba dodać aromatów i pewnie też substancji nadających odpowiednią teksturę.
    Choć kierunek poszukiwań jest słuszny, rozsądniej byłoby takie białko stosować jako dodatek niż silić się na przerobienie go na mięso.

  • cocpit

    Oceniono 3 razy 3

    To powietrze też opodatkują? Żeby ludzie za dużo mięsa nie jedli.

  • elbertson

    Oceniono 2 razy 2

    Bełchatowska - Polska tradycyjna kiełbasa wędzona- oczyma duszy już to widzę.
    To My Polacy nakarmimy Europe, a jednak słuszną linie ma Nasza Partia

  • syriusz.wila

    Oceniono 8 razy 2

    To mięsno będzie niewidzialne, ale krasnal każe żryć suwerenowi i nie marudzić, suweren będzie łykał niewidzialne mięsno z powietrza i będzie zadowolony.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX