Mocne spadki cen żywności na świecie, cukier najtańszy od dwóch lat. Wszystko przez ropę

Z najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że średnio na całym świecie żywność w marcu potaniała w stosunku do lutego o 4,3 proc.

FAO cały czas monitoruje ceny żywności na świecie i w tym celu wylicza indeks globalnych cen żywności. Uwzględnia on ceny kluczowych produktów spożywczych - między innymi mleka, cukru, oleju roślinnego, zbóż i mięsa. W marcu wartość indeksu wyniosła 172,2 pkt i była o 4,3 proc. niższa niż w lutym.

W największym stopniu - o 19 proc. - potaniał cukier. Mocne spadki - na poziomie 12 procent - dotknęły też oleje roślinne. Inne ważne produkty żywnościowe potaniały już mniej - np. zboża o 1,9 proc.

Zaskakująca jest przyczyna spadków cen na rynku żywności. Wydaje się, że moglibyśmy jej szukać w spadku popytu w związku z epidemią koronawirusa lub problemach, które wywołała ona na rynku transportowym. Ale nic z tych rzeczy.

Ekonomiści FAO tłumaczą spadek wartości indeksu cen żywności głównie tąpnięciem na rynku ropy naftowej (w marcu aż o ponad 50 proc.). Znaczna część upraw na świecie - np. trzciny cukrowej w Brazylii, kukurydzy w USA lub nawet rzepaku w Polsce - jest przeznaczana pod produkcję biopaliwa. Kiedy więc gwałtownie potaniała ropa na światowych rynkach, do jej cen musieli też dostosować się producenci biopaliw. 

Zobacz wideo Jak robić zakupy w czasie pandemii?

W Polsce nieco inaczej, ale inflacja raczej nie urosła

Wartość indeksu wyliczanego przez FAO dla całego świata nie oddaje tego, co dzieje się na polskim rynku. Jednak wydaje się, że i u nas ceny żywności przestały rosnąć.

Twardych danych jeszcze nie mamy. GUS nie podał w mijającym właśnie tygodniu wstępnego odczytu wskaźnika inflacji dotyczącego marca, ponieważ jego ankieterzy nie mogli z powodu koronawirusa zbierać danych jak wcześniej. Nie chodzą już po mniejszych sklepach i targowiskach - korzystają z informacji pozyskanych przez telefon od większych sieci handlowych.

Niemniej według analityków Credit Agricole Bank Polska prognozy dotyczące wskaźnika wzrostu cen w Polsce nie zmieniły się w marcu w porównaniu do lutego - szacunek za cały rok to 2,9 proc. Stało się tak dlatego, że po przejściowym wzroście cen żywności w pierwszych tygodniach marca związanym ze skokowym popytem wynikającym z robieniem przez nas zapasów na trudne czasy ceny obniżyły się wyraźnie w drugiej połowie miesiąca. Jednak na precyzyjne dane o tym, co dzieje się na naszym rynku żywności, musimy jeszcze poczekać.

Tekst pochodzi z bloga PortalTechnologiczny.pl.

Więcej o: