Do polskich sklepów trafiły kurczaki z bakterią salmonelli. GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktów ze skażonych partii, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej. Ta minimalizuje ryzyko zakażenia, ale nie elimunuje jeśli jej czas był za krótki lub temperatura była za mała. Istnieje też możliwość, że salmonella przeniesie nie na inne powierzchnie.
Groźne dla zdrowia bakterię wykryto w jeden z pięciu próbek z wycinków skórek szyi kurcząt oraz w jednej z pięciu próbek z ud kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20. Mięso pochodziło od firmy Cedrob.
Wycofano wszystkie produkty z powyższej partii, co obejmuje: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
Powiatowy weterynarz doradził także wycofanie partii mięsa drobiowego oznaczonej numerem 232/2/309/20 obejmującej różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
Problemy z salmonellą w polskim drobiu występują od dłuższego czasu. W grudniu ubiegłego roku i w maju obecnego do Bułgarii trafiło ponad sto ton kurczaków z salmonellą. Problem dotyczy nie tylko tego kraju. W listopadzie ubiegłego roku na włoskiej liście najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych znalazł się polski drób, który może być zakażony salmonellą. Powodem takiej decyzji był fakt, że w samym 2019 roku wydano w jego sprawie sześć ostrzeżeń RASSF.