Salmonella znów atakuje. GIS ostrzega przed kurczakiem z Żabki i jajkami firmy Gallus

Główny Inspektorat Sanitarny co jakiś czas publikuje kolejne ostrzeżenia dotyczące produktów żywnościowych w sklepach. Tym razem problem dotyczy pałek kurczaka sprzedawanych w Żabce oraz jajek. Sieć sklepów poinformowała już o wycofaniu ze sprzedaży skażonej partii.

GIS znowu informuje o kolejnych produktach zakażonych pałeczkami salmonelli. Bakterie te wywołują niebezpieczną dla zdrowia salmonellozę. GIS przypomina, że ryzyko zachorowania istnieje nawet po poddaniu jedzenia obróbce cieplnej, jeśli nie trwała wystarczająco długo lub jeśli temperatura była zbyt niska. Ponadto pałeczki salmonelli mogą przenieść się na inne powierzchnie.

Jajka i pałki kurczaka zakażone salmonellą

Jak informuje GIS, salmonellę wykryto w produkcie PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G o nr partii 2050618 i dacie mrożenia 06.05.2020. Mięso ma termin przydatności do 02.11.2020 roku i pochodzi od producenta JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa. Dystrybutorem mięsa była Żabka. Sieć poinformowała już o wycofaniu ze sprzedaży skażonej partii. Informacje o skażeniu GIS otrzymał od organizacji rządowej z Włoch.

Pałeczki salmonelli znaleziono również w wymazach środowiskowych na fermie kur niosek w Manieczkach (kurnik k-16) producenta Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS. Inspektor sanitarny zdecydował się wycofać jaja tej firmy pakowane w wytłaczankach po 6,10 lub 30 sztuk o oznaczeniu na skorupce 1PL 30261302 W-WYBIEG. Dotyczy to następujących partii:

  • nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
  • nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
  • nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
  • nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
  • nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
  • nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
  • nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
  • nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
  • nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
  • nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
  • nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
  • nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
  • nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
  • nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
  • nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
  • nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
  • nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
  • nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
  • nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020

Kury poddano ubojowi sanitarnemu 28 sierpnia. To kolejne ostrzeżenie GIS w ostatnich dniach dot. zakażenia drobiu salmonellą. 

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Problem z salmonellą 

Problemy z salmonellą w drobiu występują co jakiś czas. Na początku tygodnia informowaliśmy o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii kurczaka od Cedrobu. W grudniu ubiegłego roku i w maju obecnego do Bułgarii z Polski trafiło ponad sto ton kurczaków z salmonellą. Problem dotyczy nie tylko tego kraju. W listopadzie ubiegłego roku na włoskiej liście najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych znalazł się polski drób, który może być zakażony salmonellą. Powodem takiej decyzji był fakt, że w samym 2019 roku wydano w jego sprawie sześć ostrzeżeń RASSF.