GIS ostrzega przed groźną bakterią. Wykryto ją w śledziach a la matias

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzi a la matias. Bakteria może powodować groźną dla zdrowia listeriozę.

Niebezpieczny dla zdrowia produkt to Filet śledziowy a la matias, wyprodukowany w Zakładzie Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. ze Śląskowa. Bakterie wykryto w dwóch z pięciu analizowanych próbek.

GIS ostrzega przed groźną bakterią. Wiemy, o które partie produktu chodzi 

GIS wyszczególnił, że chodzi o partię produktu o numerze 012320/165 o następujących terminach przydatności do spożycia:

  • 27.09.2020 (wielkość opakowania: 1 kg i 0,4 kg),
  • 28.09.2020 (wielkość opakowania 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg), 
  • 01.10.2020 (wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg).

GIS apeluje, aby nie spożywać wyżej wymienionych partii produktu, gdyż może to skutkować listeriozą. W przypadku podejrzenia wystąpienia choroby należy zgłosić się do lekarza. Producent natomiast powiadomił odbiorców o wykrytym zagrożeniu. Jak zaznaczono w komunikacie, zakład został zdezynfekowany, zostanie przeprowadzone dochodzenie, na jakim etapie doszło do zakażenia bakterią. 

Zobacz wideo W Azji trwa walka z ASF. Wybito miliony świń

Śledzie z groźną bakterią. Dlaczego listerioza jest groźna? 

Listeria monocytogenes jest niebezpieczna dla osób starszych oraz kobiet w ciąży. Spożycie produktu zawierającego bakterie może prowadzić do rozwoju listeriozy. Jej objawy to gorączka, bóle mięśnie, dreszcze oraz dolegliwości żołądkowe. W przypadku ciężarnych choroba może powodować obumarcie płodu, natomiast osoby starsze narażone są przede wszystkim na powikłania w postaci zapalenia opon mózgowych. Niebędący w grupie ryzyka zwykle przechodzą ją bezobjawowo.

Listeria monocytogenes to jedna z najczęściej pojawiających się w pożywieniu bakterii. Powodem tego jest to, że występuje w środowisku naturalnym, w wodzie i glebie. Dodatkowo zwierzęta przechodzą chorobę bezobjawowo, stąd trudno ją wykryć.