W swoim komunikacie Tomasz Kopyra zastrzegł, że nie pojawiła się żadna oficjalna informacja na ten temat, ale sam ją zdobył z kilku niezależnych źródeł. W rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Bielsko-Biała potwierdziła to jednak Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec S.A.
- Poinformowaliśmy dziś pracowników Browaru Zamkowego Cieszyn o zamiarze zamknięcia browaru do końca pierwszego kwartału 2021, jeśli do tego czasu nie znajdzie się nabywca zainteresowany przejęciem spółki od Grupy Żywiec. Aktywnie działamy w kierunku sprzedaży i jest naszym priorytetem, aby do takiej transakcji doprowadzić - powiedziała.
Jak wyjaśniła Brzezińska, zamknięcie browaru jest efektem przeciwności rynkowych i pandemii. - Segment piw rzemieślniczych, w którym działa browar, został dotknięty przez związane z pandemią ograniczenie sprzedaży w gastronomii oraz zmianę zainteresowań konsumentów ze specjalności w kierunku dużych, znanych marek - dodała.
W dalszej części argumentacji Brzezińska wyjaśniła, że decyzja ta jest podyktowana chęcią poprawy pozycji konkurencyjnej przez Grupę Żywiec. - Oznacza to, że musimy skoncentrować wszystkie zasoby na kluczowych obszarach i segmentach wzrostu, rezygnując z części aktywów, którym nie bylibyśmy w stanie zapewnić niezbędnych inwestycji w przyszłości. Jest to dla nas trudny proces zważywszy na pracowników, jak i na dziedzictwo browaru w Grupie Żywiec i w rozwoju piwowarstwa. Będziemy go prowadzić z pełnym szacunkiem i w dialogu z pracownikami i związkami zawodowymi – podkreśliła.
Według Kopyry zamknięcie Browaru Zamkowego w Cieszynie będzie skutkowało ogromnymi kosztami wizerunkowymi dla Grupy Żywiec. - Browar w Cieszynie jest mały, mniej efektywny, ale można było tu warzyć piwo w każdym stylu. Zamknięcie takiego browaru, o takim dziedzictwie, to zbrodnia przeciw piwowarstwu polskiemu. Przecież to żywy działający skansen, który można pięknie wykorzystać i na tym zarabiać - powiedział.
Tomasz Kopyra jest sędzią piwnym i znawcą tego trunku. Jest też wideoblogerem, publicystą i twórcą największego na świecie bloga o piwie. W 2012 roku zaczął publikować filmy w serwisie YouTube, zaś od 2010 roku sędziuje na międzynarodowych konkursach piwnych.