GIS informuje o kolejnych produktach, w których wykryto groźne dla zdrowia bakterie. Tym razem dotyczy to wyrobów mięsnych dostępnych pod marką "Kraina mięs". Za ich produkcję odpowiadają dwa różne zakłady.
Sanepid wykrył bakterie Salmonelli w dwóch z pięciu próbek mięsa z indyka o nazwie: Mięso na kotlety z indyka. "Kraina Mięs" Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g. GIS wyszczególnił, że chodzi o partię oznaczoną numerem 2261003155. Termin przydatności produktu do spożycia to 17.10.2020 r.
Producentem mięsa jest Animex Kutno. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży, a producent przedstawił listę odbiorców. "Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - czytamy w komunikacie GIS.
GIS wydał także ostrzeżenie dotyczące innego wyrobu mięsnego. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga w jednej z pięciu badanych próbek tatara wołowego marki "Kraina mięs". Chodzi konkretnie o „Tatar wołowy. Kraina Mięs” 250 g wyprodukowany przez Sokołów dla Jeronimo Martins oznaczony numerem partii: 02752 02751K. Termin przydatności produktu do spożycia to natomiast 15.10.2020 r.
Jak czytamy w komunikacie "zakażenie bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub - znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki. W niektórych przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".
Inspektorat ostrzega, aby nie spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować z lekarzem.