GIS ostrzega przed groźnymi bakteriami. Wykryto je w mięsie z indyka i tatarze wołowym

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności bakterii Salmonelli oraz Escherichia coli w mięsie z indyka oraz wołowinie na tatara. Produkt marki "Kraina mięs" jest dostępny do kupienia w sklepach sieci Biedronka.

GIS informuje o kolejnych produktach, w których wykryto groźne dla zdrowia bakterie. Tym razem dotyczy to wyrobów mięsnych dostępnych pod marką "Kraina mięs". Za ich produkcję odpowiadają dwa różne zakłady. 

Zobacz wideo Ograniczmy spożycie wołowiny. To zagrożenie dla klimatu

GIS ostrzega przed salmonellą w mięsie z indyka 

Sanepid wykrył bakterie Salmonelli w dwóch z pięciu próbek mięsa z indyka o nazwie: Mięso na kotlety z indyka. "Kraina Mięs" Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g. GIS wyszczególnił, że chodzi o partię oznaczoną numerem 2261003155. Termin przydatności produktu do spożycia to 17.10.2020 r. 

Producentem mięsa jest Animex Kutno. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży, a producent przedstawił listę odbiorców. "Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - czytamy w komunikacie GIS. 

Escherichia coli w tatarze wołowym. Co może powodować? 

GIS wydał także ostrzeżenie dotyczące innego wyrobu mięsnego. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga w jednej z pięciu badanych próbek tatara wołowego marki "Kraina mięs". Chodzi konkretnie o „Tatar wołowy. Kraina Mięs” 250 g wyprodukowany przez Sokołów dla Jeronimo Martins oznaczony numerem partii: 02752 02751K. Termin przydatności produktu do spożycia to natomiast 15.10.2020 r. 

Jak czytamy w komunikacie "zakażenie bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub - znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki. W niektórych przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jako zakrzepowa plamica małopłytkowa". 

Inspektorat ostrzega, aby nie spożywać produktów z partii objętych komunikatami. W przypadku objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować z lekarzem.