Do zdarzenia doszło w mieście Jixi (prowincja Heilongjiang) w północno-wschodnich Chinach. 12-osobowa rodzina zebrała się na wspólne spożywanie potrawy nazywanej "Suantangzi". Głównym składnikiem zupy jest gruby makaron wytwarzany z fermentowanej kukurydzy. Lokalne władze informują, że trzech młodych członków rodziny odmówiło dalszego spożycia potrawy ze względu na jej dziwny smak.
Dziewięcioro członków rodziny, którzy spróbowali "Suantangzi", po kilku godzinach poczuło mdłości. Wszyscy trafili do szpitala. Po sześciu dniach hospitalizacji ośmioro z nich zmarło. Przy życiu pozostała tylko 47-letnia kobieta o imieniu Li. Po ponad dwóch tygodniach pobytu w szpitalu zmarła także i ona.
Prowincjonalna komisja zdrowia poinformowała, że śmierć rodziny nastąpiła na wskutek zatrucia kwasem bongkrekowym, silną toksyną wytwarzaną przez bakterię burkholderia gladioli. Portal Asia One podaje, że toksynę wykryto w spożywanym makaronie kukurydzianym oraz w płynach żołądkowych zmarłych członków rodziny. Służby ustaliły również, że domowy makaron był przetrzymywany w zamrażalniku przez ponad rok.
Eksperci zwracają uwagę na to, że kwas bongkrekowy jest główną przyczyną zgonów po spożyciu sfermentowanych produktów mącznych oraz zepsutych, białych grzybów. Toksyna wywołuje silne zatrucie zarówno u ludzi, jak i u zwierząt.
Śmiertelność zatrucia kwasem bongkrekowym wynosi od 40 do 100 proc. Lekarze apelują, aby nie eksperymentować z żywnością wytworzoną ze spleśniałej kukurydzy lub sfermentowanego ziarna.