Lidl "uratuje" krzywe buraki, których nikt nie chciał. "Wierzymy, że klienci je wykorzystają"

Mieczysław Miszczak spod Łęczycy w woj. łódzkim, rolnik, który od dłuższego czasu nie mógł sprzedać swoich buraków, może odetchnąć z ulgą. Warzywa o nietypowym kształcie zdecydował się bowiem odkupić Lidl.

Ponad tysiąc ton buraków, których nikt nie chciał zakupić z uwagi na ich nietypowy, zakrzywiony kształt, ostatecznie znalazł nabywcę. Rolnik, którego sprawę opisał program "Interwencja" pomocy w znalezieniu nabywcy na swoje warzywa szukał z uwagi na koszty. Sięgnęły one bowiem ok. 150 tys. zł, z czego same nasiona jedynie 20 tys. 

- Są krzywe, takie znaki zapytania, różności, dziwactwa. Jak dwa się złoży, to wychodzi takie ładne serce. Mam podpisaną umowę z odbiorcą, ale towar musi spełniać normy - relacjnonował tłumacząc, że sklepy i przetwórnie chcą jedynie buraków mieszczących się w kalibrze 3-6 cm. 

Nowy sklep Kaufland przy ul. Długiej we Wrocławiu1000 zł dodatku dla pracowników. Sieci handlowe rozdają bony świąteczne

Lidl kupi buraki, których nie chcieli inni. "Wspólnymi siłami unikniemy zmarnowania"

Na publikacje w mediach, m.in. w portalu Gazeta.pl, zareagował Lidl. - Miło mi poinformować, że Lidl Polska właśnie wykupił część "niedoskonałych" buraków, o których państwo informowali w ubiegłym tygodniu. W ten sposób rolnik ograniczy straty finansowe, a Lidl Polska, oprócz wsparcia dostawcy, zrealizuje kolejne działanie w duchu zero waste.

- O sprawie Pana Mieczysława Miszczaka dowiedzieliśmy się z mediów. Zgłosiliśmy się od razu do rolnika z propozycją zakupu niedoskonałych warzyw. Wierzymy, że klienci mimo to wykorzystają buraki w kuchni i w ten sposób wspólnymi siłami unikniemy zmarnowania buraków. - Jako społecznie odpowiedzialna firma, wierzymy, że przeciwdziałanie marnowaniu żywności to jedno z naszych najważniejszych zadań. Podejmujemy w tym zakresie wiele działań, współpracu-jemy z Federacją Polskich Banków Żywności, prowadzimy autorski projekt "kupuję nie marnuję", w ramach którego przeceniamy nawet do -70% żywność o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia, ale w pełni wartościową oraz prowadzimy działania doraźne - dodaje. 

Krzywe buraki dostępne w niższej cenie

Sprawę skomentował już zainteresowany. "Cieszę się, że mój apel medialny został wysłuchany [...] To dla mnie spora ulga" - stwierdził. 

Sieć poinformowała, że nietypowe buraki będą dostępne w cenie 0,99 zł/kg. Standardowa cena warzywa wynosi ok. 3-5 zł. 

Strażnicy na granicy HolenderskiejBrexit. Kanapki z Wielkiej Brytanii nie wjadą do Holandii, są konfiskowane

Sprzedawca nasion uważa, że popełniono błędy przy hodowli

Dlaczego buraki nie wyrosły tak, jak powinny? Rolnik podejrzewał, że winne mogły być nasiona. Przemysław Opioła, dyrektor zarządzający firmą Rijk Zwaan w Polsce, stwierdził, że bardziej prawdopodobne są błędy agrotechniczne. - Według nas [rolnik - red.] zastosował zbyt niską normę wysiewu. Wysiał tego buraka w kwietniu, natomiast zbierał w październiku, w listopadzie. Czyli mniej więcej po około 160 dniach, a ten burak ma okres wegetacji około 100-110 dni. W przybliżeniu można określić bardzo łatwo, że ten burak był po prostu bardzo stary - stwierdził. 

Czytaj też: Prezes UOKiK o przejęciu mediów przez Orlen: Wolność słowa i pluralizm to nie nasze kompetencje

Zupa-krem z buraków wg Karola Okrasy

Lidl przesłał też do naszej redakcji przepis na zupę-krem z buraków. Oto on. Składniki:

  •     ugotowane buraki - 8 szt.
  •     ziemniaki - 2 szt.
  •     kolendra w ziarnach - 1 łyżka
  •     kolendra świeża - 1 garść
  •     oliwa z oliwek - 4-5 łyżek
  •     ocet balsamiczny - 2-3 łyżki
  •     syrop klonowy - 1-2 łyżeczki
  •     śmietana 18 proc. 
  •     papryczka chili - 0,5 szt.
  •     bulion warzywny - 1 l
  •     sól, pieprz

Przygotuj: moździerz oraz blender/malakser

Krok 1: Miksujemy składniki zupy

Ziemniaki kroimy w kostkę i lekko podgotowujemy. Kolendrę w ziarnach ucieramy w moździerzu. Do kielicha blendera wrzucamy 7 ugotowanych buraków, podgotowane ziemniaki, wlewamy około połowy bulionu, dodajemy utartą kolendrę, sól i pieprz. Miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodając więcej bulionu. Następnie zupę doprawiamy 4 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami octu balsamicznym, syropem klonowym i posiekaną, świeżą kolendrą. Ponownie miksujemy i na koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili.

Krok 2: Przygotowujemy salsę z buraka

Pozostałego buraka kroimy w kostkę, doprawiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posiekaną, świeżą kolendrą.

Krok 3: Podajemy zupę

Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany i salsą z buraka i kolendry.

Zobacz wideo Szczepienia w Polsce. Prof. Simon odpowiada na pytania widzów