Inspekcja Weterynaryjna wykryła zakażenie pałeczkami salmonelli w produktach firmy Animex. O sprawie poinformowane są już Lidl i Biedronka, które wycofują skażone produkty ze sklepów. Całość tego procesu nadzorują organy kontroli żywności.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
- przypomina GIS.
W mięsie przeznaczonym do Biedronki wykryto Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek produktu "sznycel z fileta z kurczaka". Chodzi o następujący partię:
Biedronka prosi o wyrzucenie produktu lub zwrot do najbliższego sklepu. Produktu nie należy spożywać. Jeśli do tego doszło i wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem. Klienci którzy zwrócą produkt wraz z opakowaniem (jest to konieczne do identyfikacji daty przydatności produktu), otrzymają zwrot kosztów.
W mięsie sprzedawanym w Lidlu wykryto natomiast bakterię Salmonella z grupy O:9 w czterech z pięciu próbek produktu "mięso mielone z fileta kurczaka". Problem dotyczy następującej partii: