Biedronka. GIS wycofuje parówki znanej firmy. Wykryto bakterię

W sprzedawanych w Biedronce parówkach firmy Sokołów S.A. wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Główny Inspektorat Sanitarny powiadomił o wycofaniu produktu ze sprzedaży.
Zobacz wideo Oto najświeższa Biedronka w Polsce. Jest nowocześnie i proekologicznie

GIS wyjaśnił w środę, że podczas kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Produkt był dostępny w sklepach Biedronka i został wycofany.

Zarząd firmy Wyborowa S.A. podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży całej partii ginu - Seagram's Gin o pojemności 0,7 l i numerze partii: 21011371Partia ginu Seagram's wycofana z obrotu. GIS: Zanieczyszczenie fragmentami szkła

GIS wycofał ze sprzedaży parówki z Biedronki

Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego podane zostały szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: "Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature", 250 g
  • Numer partii: 10971
  • Numer serii: Seria C: 09749229
  • Termin przydatności do spożycia: 01.05.2021
  • Producent: Sokołów S.A Al. 550-lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski

GIS zaleca konsumentom, aby nie spożywać produktu wskazanego w komunikacie. Wyjaśniono również, że firmy Sokołów S.A. i Jeronimo Martins Polska S.A. po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań natychmiast wszczęły procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu.

Sklepy sieci Biedronka i LidlLidl i Biedronka wycofują mięso drobiowe. Wykryto w nim salmonellę

Czym jest listerioza? Jakie wywołuje objawy?

Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem - objawów grypopodobnych, wymiotów, biegunki, posocznicy lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, należy skontaktować się z lekarzem.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. W jej leczeniu stosuje się antybiotyki.

Zapobieganie zakażeniu polega głównie na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt i przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami i po wyjściu z toalety.

Więcej o: