W tym roku sezon na truskawki będzie krótszy - wszystko przez przymrozki, które pojawiały się wiosną w kraju. - Owoców będzie mało i cena raczej wysoka - powiedziała portalowi pleszew.naszemiasto.pl Sylwia Gabrysz z plantacji Truskawki z Gaworzyc (woj. dolnośląskie).
W niektórych regionach w Polsce (np. w woj. małopolskim) można już kupić rodzime truskawki, niestety ich cena jest jak na razie bardzo wysoka, średnio za kilogram tych owoców trzeba zapłacić 30 zł. Z kolei sezon na polskie truskawki na Dolnym Śląsku zacznie się w ostatnim tygodniu maja. - Truskawka tradycyjna będzie zaczynała się od 30 zł za kilogram. Jestem pewna, że nie będzie wysypu, który spowoduje obniżenie ceny poniżej 10 zł za kilogram i dotyczy to cen w pełni sezonu - powiedział Sylwia Gabrysz.
Nieco lepiej sytuacja wygląda na północy Polski, gdzie ceny truskawek pomału zaczynają się obniżać. Jak donosi "Gazeta Pomorska", 14 maja na targowiskach w województwie kujawsko-pomorskim truskawki kosztowały od 22 do 33 zł za kilogram, a już 18 maja było to od 16 do 25 zł kilogram.
- Chłodna do tej pory wiosna z pewnością odbije się na zbiorach. Już teraz mamy pewne opóźnienia, które na początku sezonu mogą odbić się na cenach, choć nieznacznie. Tak naprawdę wszystko zależy od pogody, na ten moment nie przewidujemy kolejnych przymrozków. Spodziewamy się owocnych zbiorów truskawek na przyzwoitym poziomie - powiedział "Gazecie Pomorskiej" Ireneusz Komorowski prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej współpracującej z Unią Owocową.
Na wysokie ceny truskawek ma wpływ przede wszystkim pogoda, o czym przypomniał Jakub Olipra z Credit Agricole. "Ze względu na chłodną wiosnę krajowe truskawki pojawiły się później i jest ich mniej niż przed rokiem. Stąd ich ceny są ok. 20 proc. wyższe w ujęciu rocznym" - napisał na Twitterze Olipra. I dodał, że "kolejne tygodnie przyniosą wzrost podaży i spadek cen. Skala spadku cen zależeć będzie od pogody".
Truskawki to nie tylko pyszne owoce, które idealnie sprawdzają się jako przekąska w ciepłe dni, to także produkt pełen witamin. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, A, E oraz niektóre z grupy B, w tym B1, B2 oraz PP. Dodatkowo truskawki dostarczają naszemu organizmowi wapń i fosfor - minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kości oraz układu mięśniowego. Ponadto znajdziemy w nich żelazo, potas, sód oraz cynk.