W ciągu ostatnich miesięcy w związku z epidemią koronawirusa restauracje mogły funkcjonować, wydając posiłki głównie na wynos. Od 15 maja sytuacja się nieco zmieniła i mamy możliwość posilenia się w ogródku restauracyjnym na świeżym powietrzu. Kolejnym etapem jest pełne otwarcie lokali.
Zgodnie z harmonogramem luzowania obostrzeń, który znajduje się na stronie internetowej rządu - gov.pl, restauracje są w pełni otwarte od piątku 28 maja. Oznacza to, że mogą one przyjmować klientów zarówno przed lokalem w ogródku restauracyjnym, jak i wewnątrz. Oczywistym warunkiem jest stosowanie się przy tym do określonych rygorów sanitarnych.
W restauracjach obowiązywać muszą pewne zasady. Pierwszą z nich jest limit osób, które mogą przebywać w pomieszczeniu - zajętych może być maksymalnie 50 procent miejsc. Pomiędzy stolikami konieczne jest także zachowanie odpowiednich odstępów - oczekiwany dystans to co najmniej 1,5 metra. Wyjątkiem od tej zasady jest instalacja przegród o wysokości co najmniej metra, licząc od powierzchni stolika.
W piątek oprócz otwarcia restauracji swoją działalność wznowiły kryte obiekty sportowe, baseny, siłownie, kluby fitness czy solaria. Organizacja wydarzeń sportowych poza obiektami zamkniętymi będzie z kolei dozwolona z limitem 250 osób. To jednak nie wszystko. Od 28 maja wróciła także możliwość organizacji wesel i innych imprez okolicznościowych w lokalach z limitem 50 osób. Przypominamy, że nie liczą się do niego osoby w pełni zaszczepione, dlatego rzeczywista liczba gości może okazać się nieco większa niż 50 osób.
Kolejny etap luzowania obostrzeń czeka nas również w sobotę 29 maja. Tego dnia wszyscy uczniowie szkół podstawowych i średnich wrócą do nauki stacjonarnej (w praktyce w placówkach pojawią się w poniedziałek 31 maja).