Ożywienie w gastronomii po luzowaniu. "Obroty wyższe niż w najlepszych dniach wakacji 2020"

W minioną sobotę obroty w sektorze usług były wyższe niż w najlepszych dniach zeszłorocznych wakacji. "Otwieranie sektora usługowego przynosi oczekiwany wzrost obrotów kartowych klientów" - wyjaśniają ekonomiści PKO Banku Polskiego. Dane wskazują również na ożywienie w sektorze hotelarskim.
Zobacz wideo Ulga gastronomiczna. Paweł Borys tłumaczy, jak z niej skorzystać

Decyzja rządu o poluzowaniu obostrzeń dla branży gastronomicznej i hotelarskiej przełożyła się na wzrost wydatków ze strony klientów. Gastronomia i hotelarstwo przeżywają rozkwit po pandemii.

hotel - zdjęcie ilustracyjneBranża hotelowa straci w maju ponad 500 milionów złotych. Efekt lockdownu

Wzrost transakcji kartami w gastronomii

"Otwieranie sektora usługowego przynosi oczekiwany wzrost obrotów kartowych klientów. Umożliwienie obsługi klientów wewnątrz restauracji i organizacji imprez sprawiło, że obroty w minioną sobotę były wyższe niż w najlepszych dniach wakacji 2020" - zauważają ekonomiści PKO Banku Polskiego.

Dodano, że "w ujęciu 7-dniowym wydatki pną się do góry i wyraźnie przebijają obserwowane w 2019 i 2020".

Wzrost wydatków w hotelach, stabilizacja w sklepach

Większe wydatki widać również w hotelarstwie i rekreacji. "W hotelarstwie wydatki klientów też już są wyżej niż o tej porze w ostatnich dwóch latach, ale branży nadal ciąży brak klientów z zagranicy" - czytamy.

Tymczasem w sklepach obserwujemy stabilizację. "Po szale zakupowym na początku maja normalizują się wydatki na odzież i obuwie. Bieżąca aktywność konsumentów uzasadnia optymizm prognoz konsumpcji ~15 proc. r/r w 2Q21" - napisali ekonomiści PKO Banku Polskiego na Twitterze.

Otwarcie ogródków restauracyjnychPandemia może wymazać z mapy Polski co trzeci lokal gastronomiczny. IGGP: W gastronomii sukcesu nie ma

5 czerwca nastąpi pełne otwarcie hoteli

Rząd zezwolił 8 maja na otwarcie hoteli i obiektów noclegowych. Jednak ośrodki tego typu mogą być zajęte maksymalnie w 50 proc. (wyjątkiem jest pobyt żołnierzy). Pełne otwarcie hoteli nastąpi 5 czerwca.

Natomiast częściowe otwarcie gastronomii nastąpiło 15 maja. Od tego dnia, restauracje mogły zacząć przyjmować klientów w swoich ogródkach na świeżym powietrzu. Gastronomia mogła otworzyć się praktycznie bez ograniczeń 28 maja. To oznacza, że restauracje pod warunkiem stosowania rygorów sanitarnych mogą teraz przyjmować klientów również wewnątrz lokalu.

Więcej o: