Rynek nieruchomości przeżywa prawdziwe oblężenie. Znacząco wzrosła liczba osób, które złożyły wniosek o kredyt - w ubiegłym miesiącu pojawiło się ich blisko 51 tys., o ok. 23 tys. więcej, niż rok temu o tej samej porze. Rośną też ceny, bo wartość kredytu wynosi średnio 320 tys. zł, o ok. 6 proc. więcej niż przed rokiem.
Deweloperzy nie są w stanie zaspokoić popytu, dlatego klienci coraz chętniej patrzą na mieszkania z wielkiej płyty. Mają co prawda wady - nie są zbyt nowoczesne - ale ich niepodważalną zaletą jest zazwyczaj wyjątkowo dobra lokalizacja. Czy wielka płyta znów staje się fenomenem? Łukasz Kijek spyta o to w programie "Studio Biznes". Eksperci odcinka to dr inż. Piotr Knyziak (Politechnika Warszawska) i Bartosz Turek, Główny Analityk HRE Investments.
Powody zainteresowania wielką płytą, to, według ekspertów, również cena. Mieszkania tego typu są tańsze od tych w kamienicach czy budynkach współczesnych.
W drugiej części programu gościem będzie przedstawiciel producenta mięsa, który zachęca, by... ograniczyć jego spożycie. "Powinniśmy jeść mniej mięsa, ale lepszej jakości. Wyprodukowanego w sposób zrównoważony, z jak najmniejszym wpływem na środowisko. Dla dobra naszej planety" - wyjaśnia Paweł Nowak dyrektor zarządzający Goodvalley, drugiego co do wielkości producenta trzody w Polsce. Co to oznacza w praktyce? Dowiemy się w trakcie programu.
"Studio Biznes" to również stałe pozycje. Zaprezentujemy najnowsze doniesienia ze świata motoryzacji, technologii i sportu. Zapraszamy!