GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj jednej z firm. "Zagrożenie dla zdrowia"

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Bakterie znaleziono na powierzchni jajek firmy INVEST MICHEL.

Jak poinformował GIS w komunikacie, spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Salmonella na skorupkach jajek. Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt - Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.;
  • Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021;
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328;
  • Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE.

"Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o przypadku stwierdzenia obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj podjął niezbędne działania związane z wycofaniem danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja" - czytamy w ostrzeżeniu GIS.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na "potencjalne zagrożenie dla zdrowia". Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

"Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są przez firmę o kontakt z Zakładem pakowania (tel. 606 990 211). Wszystkim Klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu" - poinformowano. 

Więcej o: