Polacy wciąż rzucają się na cukier. Średnie spożycie to już 43 kg rocznie i wciąż rośnie. Eksperci biją na alarm

Spożycie cukru w Polsce w roku 2020 było wyższe w porównaniu z rokiem 2019. Eksperci i lekarze biją na alarm - nadmierne spożycie cukru może skrócić życie nawet o 15 lat. Po jego "odstawieniu" poprawia się wiele wskaźników świadczących o stanie naszego zdrowia.

Spożycie cukru w Polsce jest jednym z najwyższych wśród krajów OECD. W 2020 roku statystyczne spożycie słodkiej substancji wyniosło, według GUS, blisko 43 kg. 

Większe spożycie w "nowożytnej" historii Polski odnotowano jedynie w roku 2018, kiedy to wskaźnik sięgnął poziomu 47 kg. Ogólna tendencja jest jednak wzrostowa, bo w roku spożycie cukru wzrosło o 0,5 kg. 

Zobacz wideo Inflacja pożera oszczędności. Iwuć: „Lokaty bankowe to gwarantowana strata". Gdzie trzymać pieniądze?

Cukier może odebrać 15 lat życia

Spożywanie słodzonych napojów, deserów, ciastek, ma poważne konsekwencje dla zdrowia. Według ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia osoby, które sięgają po tego typu produkty, mogą żyć nawet o 15 lat krócej, niż wynosi średnia długość życia w tym przedziale - wskazuje 300gospodarka

Negatywne skutki spożycia cukru były jednym z powodów wprowadzenia nowej daniny. Podatek cukrowy, który objął głównie napoje słodzone (w tym również ze słodzikami), doprowadził do spadku ich sprzedaży. 

Te gazowane w pierwszym półroczu sprzedawały się o 20 proc. gorzej przy średnim wzroście ich cen o 36 proc. Wody smakowe sprzedawały się o 17 proc. gorzej, a wzrost ich cen sięgnął 30 proc.

Premier Mateusz MorawieckiEkspertka o słowach premiera nt. cen cukru. "Ta fraza ładnie brzmi"

Dlaczego trzeba unikać cukru?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przytacza dane amerykańskich naukowców. Wykazano w nich, że śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych była trzykrotnie wyższa u osób przyjmujących ponad 25 proc. kalorii dziennie w postaci dodanych cukrów prostych w porównaniu do osób, u których z cukrów pochodziło mniej niż 10 proc. przyjmowanych kalorii.

Zmniejszenie spożycia cukru przekłada się też na redukcją stężenia triglicerydów, cholesterolu frakcji LDL i insuliny na czczo. Dieta uboga w cukier obniża też ciśnienie tętnicze. "Ograniczenie spożycia cukru jest istotne w profilaktyce i leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Podobne stanowisko zajmują eksperci amerykańscy i europejscy, a także eksperci polscy"  - czytamy w komunikacie BCEŻ. 

Premier Mateusz Morawiecki i minister finansów Tadeusz Kościński.Minister finansów: 'Podkręcamy inflację'. Polacy dostają jasne sygnały

Więcej o: