Nie wiesz, czy grzyby w Twoim koszyku są jadalne? Zanieś je do sanepidu. Eksperci sprawdzą to za darmo

Grzybobranie ze świetnej zabawy może łatwo przerodzić się w tragiczne w skutkach zdarzenie. Co roku zdarzają się zatrucia grzybami, a niektóre z nich mają śmiertelne skutki. Dlatego dla osób, które nie są pewne swoich zbiorów, sanepid oferuje bezpłatne sprawdzenie grzybów.

Aby zweryfikować to, czy zebrane grzyby są jadalne, należy udać się do lokalnego oddziału sanepidu. Można także poprosić o poradę, kontaktując się z sanepidem telefonicznie, Grzyboznawcy mają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, z kolei klasyfikatorzy grzybów mogą oceniać wyłącznie grzyby świeże. Uzyskują oni uprawnienia po tym, jak ukończą specjalistyczny kurs zakończony egzaminem.

"Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące" - informuje GIS

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Zatrucie grzybami. Kluczowa jest szybka reakcja

Zatrucie grzybami może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeżeli zachodzi podejrzenie, że do niego doszło, należy niezwłocznie reagować.

- To, co przede wszystkim powinno nas zaniepokoić po zjedzeniu potrawy grzybowej, to pojawiające się bóle brzucha, nudności, wymioty. Jeżeli takie objawy pojawią się po zjedzeniu grzybów o spodzie kapelusza gąbczastym czy rurkowym, to dużego niepokoju nie ma, ale warto zgłosić się do lekarza. Natomiast bezwzględnie musimy zgłosić się do lekarza, jeżeli jedliśmy grzyby blaszkowe - tłumaczył cytowany przez TVP INFO Eryk Matuszkiewicz, toksykolog ze Szpitala Miejskiego im. F. Raszei w Poznaniu.

Burza (zdjęcie ilustracyjne) Pogoda. Jaki będzie nadchodzący weekend? Znowu burze i grad

Sanepid przypomina z kolei, że to zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. 

"Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia. [...] Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn" - pisze GIS. 

Grzybobranie. Leśnicy apelują do kierowców (zdjęcie ilustracyjne) Zbierasz grzyby? Leśnicy apelują. "Możemy wpłynąć na czyjeś życie"

Więcej o: