GIS ostrzega przed jajkami z popularnej sieci sklepów. Salmonella na skorupkach jednej partii

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek z Biedronki. Na skorupkach jednej partii produktu wykryto bakterie salmonelli.
Zobacz wideo Jesteśmy na lodowcu Sven. "Pod naszymi stopami sto metrów lodu, każdego roku coraz mniej"

Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące partii jajek z popularnej sieci sklepów. "Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj" - czytamy w komunikacie.

GIS wydał ostrzeżenie. Partia jajek skażona salmonellą

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu "Jaja świeże L Moja Kurka" z terminem przydatności do 17.09.2021. Numer partii produktu to 17/09/2021 PSK 98, a kod na skorupkach jaj: 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE.

Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców - wyjaśnia GIS.

Spożycie skażonej żywności może być niebezpieczne dla zdrowia

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Więcej o: