"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Decathlon Sp. z o.o. wycofaniu jednej partii dania liofilizowanego z powodu wykrycia tlenku etylenu" - czytamy w komunikacie. Komunikat pojawił się na stronie rządowej i na Twitterze.
Dlaczego w żywności pojawia się tlenek etylenu? Czytaj więcej w artykule: Lody, wędlina - coraz więcej produktów w Polsce skażonych tlenkiem etylenu. Skąd bierze się substancja?
Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu:
Firma Decathlon Sp. z o.o. zamieściła na swojej stronie informację o trwającym procesie wycofania przedmiotowej partii produktu z obrotu handlowego na terenie Polski oraz o możliwość zwrotu do dowolnego sklepu sieci - informuje GIS.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji. W unijnym rozporządzeniu została ona sklasyfikowana jako substancja 1B, czyli rakotwórcza, mutagenna lub szkodliwie wpływająca na rozrodczość. Długotrwały kontakt z dużymi jej ilościami może wywoływać bóle głowy, mdłości, wymioty, biegunkę, drgawki, nieostre widzenie, trudności w oddychaniu czy oparzenia skóry, a także narażać na wystąpienie białaczki, nowotworów tkanek limfatycznych czy piersi.
W Unii Europejskiej stosowanie tlenku etylenu w żywności jest niedozwolone. Jest to natomiast substancja powszechnie stosowana jako środek odkażający i dezynfekujący.