Restauracje chcą od gości tzw. paszportu covidowego. W Warszawie doszły właśnie cztery lokale

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.
Zobacz wideo Co z funduszem kompensacyjnym? Klimczak: Projekt uzyskał poparcie wszystkich klubów i kół

Lista miejsc, które żądają od gości dobrowolnego okazania paszportu covidowego (czyli potwiedzenia szczepienia lub statusu ozdrowieńca lub negatywnego wyniku testu na obecność koronawirusa) przed wejściem do restauracji wciąż rośnie. Do tego grona dołączyły właśnie warszawskie lokale Yatta Ramen, Joel Sharing Concept, Spatif oraz Peaches Gastro Girls.

Więcej wiadomości na temat pandemii i biznesu na stronie głównej Gazeta.pl. 

Dla tych, którzy traktują pandemię poważnie

Jedną z pierwszych, jeśli nie pierwszą w Polsce restauracją, która zdecydowała się na weryfikację informacji o zdrowiu swoich gości był warszawski Der Elefant. Od 1 października, by zjeść posiłek w lokalu przy placu Bankowym 1 klienci muszą posiadać tzw. paszport covidowy.

Unijny Certyfikat COVIDZaszczepieni J&J? Oto, co oznacza wstrzymanie wydawania certyfikatów

Decyzja podjęta przez właściciela Der Elefant podyktowana była chęcią zapewnienia bezpieczeństwa zarówno gościom, jak i osobom, które będą ich obsługiwać. To także przypomnienie, że pandemia z którą się zmagamy, trwa nadal, a jej skutki są wciąż równie poważne co jeszcze rok temu.

- Należę do osób, które konsekwentnie w przestrzeni zamkniętej zakładają maseczkę i powiem szczerze, że czuje się nie najlepiej, gdy jadąc windą jestem jedynym, który zakrywa usta, a inni to lekceważą. Chciałbym stworzyć miejsce, w którym spotkają się ludzie traktujący pandemię poważnie - mówił Artur Jarczyński w rozmowie z ouichef.pl w październiku tego roku.

Na Der Elefant szybko wylała się fala hejtu. Do dziś zresztą każdy wpis na facebookowym profilu restauracji komentowany jest przez tych, którzy nie zgadzają się z decyzją właściciela.

- Zaszczepiony filet też może być chory! Ale cóż... to wiedza medyczna, a ta jest zamiatana pod dywan - pisze jeden z internautów, komentując ofertę rybnego lunchu dnia i jest to jeden z tysięcy komentarzy, jakie od dwóch miesięcy pojawiają się na profilu restauracji przy placu Bankowym.

W komentarzach przewijają się linki do wypowiedzi koronasceptyków, zarzuty o "nazistowskie zapędy" i wreszcie, informacje o tym, że ograniczenia nie mają sensu, bowiem zaszczepieni również chorują.

- Wiemy o tym, natomiast, z tego co mi wiadomo, osoby szczepione nie umierają. Gdybyśmy wszyscy się zaszczepili, ta choroba nie byłaby problemem, byłaby jak zwykła grypa. Czy kogokolwiek obchodziłaby ilość osób zakażonych katarem? Niestety, codziennie setki ludzi umierają. A dzieje się tak dlatego, że są nie zaszczepieni. Z naszej perspektywy więc ważne jest, żeby ludzie się zaszczepili i nie umierali - mówi Łukasz Lubaszka, właściciel warszawskiego Spatifu, który od grudnia również dołączył do grona lokali wymagających od gości okazania dowodu szczepienia, negatywnego wyniku testu na covid lub potwierdzonego statusu ozdrowieńca.

Jak nietrudno się domyśleć, ta decyzja także spotkała się z krytyką i zarzutami o segregację gości na "lepszych" i "gorszych".

Koronawirus. Test na koronawirusa. Zdjęcie ilustracyjne Wielka Brytania. Obowiązkowe testy na koronawirsa dla przybywających

- Nie dezawuujmy pojęć. To ubliżające wobec ofiar segregacji. Fakt, że ktoś nie będzie mógł zjeść lub wypić w Spatifie, nie oznacza, że jest segregowany jako osoba, ze względu na cechę jaką posiada, tylko ze względu na sposób, w jaki się zachowuje. Może zmienić to zachowanie, nie ma problemu. Może też zrobić sobie test. To nie jest żadna segregacja. Co ważne, wejście do lokalu nie może być traktowane jako dobro podstawowe należne każdemu człowiekowi na świecie. Gdy do klubu próbuje wejść podchmielony facet z bejsbolem pod pachą, to po prostu go nie wpuszczam do środka, a nie udaję, że to sportowiec, który ma prawo do swojej ekspresji - tłumaczy Łukasz Lubaszka.

Lista "covidian" się powiększa

Trudno oprzeć się wrażeniu, że sytuację poważnie zaczęli traktować nawet ci, którzy o pandemicznych obostrzeniach mówią z przymrużeniem oka. Do lokali weryfikujących stan zdrowia gości od listopada dołączyła roślinna restauracja Peaches Gastro Girls, która funkcjonuje w ramach przestrzeni klubu Spatif.

- Stan wirusa: Rozsierdzony. Odpowiedź Kapitanki Piczy: zapraszamy zaszczepionych. Cel: dbanie o zdrowie wasze i nasze. Konsekwencje: znacznie zmniejszone szanse na spotkanie Ivana Komarenki - obwieściły na swoim Facebookowym profilu właścicielki lokalu.

Kontrowersyjny piosenkarz Ivan Komarenko zasłynął w okresie pandemii swoimi wypowiedziami na temat pandemii i związanych z nią obostrzeń. Artysta szybko więc stał się twarzą ruchu antyszczepionkowego, a swój stosunek do pandemii wyraził, m.in. w nagranym w 2020 roku utworze "kity i mity". Pląsając po warszawskiej starówce w rytm disco polo Komarenko śpiewa: "Nie chcemy straży ani gońców, nie chcemy sztucznej pary w gwizdek, kto przyjął w Polsce miliard dolców, aby covidian tworzyć listę?".

Rząd nie ma odwagi

Warszawska gastronomia w większości zdaje się nie podzielać zdania lidera zespołu Iwan i Delfin, a na 'liście Covidian" pojawiają się wciąż nowe adresy. Od 1 listopada również Yatta Ramen pozostaje zamknięty dla tych, którzy nie posiadają statusu ozdrowieńca, negatywnego wyniku testu albo szczepienia.

- W tym tygodniu nasz dostawca Bobowiny i serdeczny przyjaciel umarł na covid i nie mamy zamiaru opłakiwać innych osób z naszych znajomych z ekipy oraz gości. Wszyscy jesteście u nas mile widziani, ale nie bagatelizujmy tego, że wirus jest śmiertelny dla niektórych z nas i warto żebyśmy o siebie dbali wspólnie - czytamy w poście na facebookowym profilu Yatta Ramen.

Jak mówi właściciel Yatta Ramen, Marcin Wojtasik, w rozmowie z Ouichef, na podjęcie tej decyzji wpływ miało działanie innych restauratorów, którzy zdecydowali się na taki krok.

- Nasi goście to przede wszystkim odpowiedzialni ludzie i przyjęli tą decyzję "na plus". Rząd nie ma odwagi wprowadzić takich radykalnych ograniczeń dla niezaszczepionych osób. Powinniśmy wprowadzać je sami, bo to ma sens. Mam nadzieję, że inne restauracje też to wprowadzą - zaznacza Wojtasik.

Z jakimi wyzwaniami i problemami mierzą się restauratorzy, którzy zdecydowali się na wprowadzenie w swoich lokalach paszportów covidowych? Więcej pod tym linkiem

Artykuł został przygotowany przez redakcję miesięcznika "Food Service" i portalu Ouichef.pl. Więcej informacji o branży gastronomicznej na stronie: www.ouichef.pl.

Więcej o: