Jak ostrzega w swoim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny, spożycie jajek bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu:
Producent wstrzymuje wprowadzanie na rynek jaj z "podejrzanego" kurnika
Producent poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii jaj o podjętych działaniach, wycofaniu z rynku skażone partii i jej utylizacji. 3 grudnia Powiatowy lekarz Weterynarii w Siedlcach pobrał urzędowe próby z "podejrzanego" kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. "Producent oświadczył, iż do dnia otrzymania wyników prób urzędowych nie będzie wprowadzał na rynek jaj z kurnika o nr WNI 14261338." - informuje GIS.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.