W ramach tarczy antyinflacyjnej 2.0 rząd obniży m.in. podatek VAT na żywność z 5 do 0 proc. Dotyczy to takich produktów jak pieczywo, mięso, ryby, produkty mleczarskie, warzywa i owoce oraz niektóre napoje. W projekcie ustawy znalazł się zapis, który nakazuje sprzedawcom eksponowanie informacji o tym, że podatek na żywność został zmniejszony.
- Dbajmy o to, by rzeczywiście do tego doszło, pilnujmy cen - apelował 11 stycznia premier Mateusz Morawiecki.
Przeczytaj więcej informacji o nowej tarczy antyinflacyjnej na stronie głównej Gazeta.pl
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny powiedział w czwartek, że "za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów, powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, wprowadzone w rządowej tarczy antyinflacyjnej".
Dziś na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców. Jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność. Jednocześnie bardzo dziękuję za pozytywną i odpowiedzialną reakcję tych sieci, które już zapowiedziały obniżki w swoich sklepach. Mój apel kieruję również do dostawców i producentów. Wszyscy stoimy przed ogromnym wyzwaniem. W przyszłym tygodniu spotkam się z ich przedstawicielami, by uczulić również przedstawicieli tego sektora
- mówił prezes UOKiK.
Tomasz Chróstny zaprosił w czwartek na spotkanie Polską Organizację Handlu i Dystrybucji oraz Polską Izbę Handlu, a także kilkanaście sieci handlowych, by zaapelować o pozytywne praktyki w stosunku do konsumentów. Jednocześnie zapowiedział działania, jakie urząd podejmie w najbliższym czasie.
Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych. Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy m.in. takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieciach handlowych w Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki. Zachęcamy również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywania sytuacji do podnoszenia cen i marż kosztem konsumentów
- tłumaczył prezes UOKiK Tomasz Chróstny.
W związku z wprowadzeniem zerowego podatku VAT na artykuły żywnościowe pracownicy Inspekcji Handlowej w ostatnim tygodniu stycznia rozpoczną kontrole w wybranych placówkach handlowych.
Swoją analizą prezes UOKiK objął koszyk kilkunastu produktów podstawowych, w tym masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąkę, jajka, nabiał, mięso czy warzywa i owoce. Dodatkowo inspektorzy sprawdzą, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze.
Kolejnym krokiem mogą być postępowania w sprawie naruszenia zbiorowych interesów konsumentów, za co grozi kara do 10 proc. obrotu. Prezes UOKiK nie wyklucza działań również wobec innych podmiotów.