GIS poinformował, że w wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich Przedsiębiorstwa Drobiarskiego "DROBEX" Sp. z o.o. wykryto bakterie Salmonella enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego. W związku z tym konieczne było wycofanie niektórych partii produktu.
Żywność wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli właściciela Biedronki, który zdecydował o wycofaniu jednej partii produktów. GIS podał, że chodzi o świeże ćwiartki i świeże filety z piersi kurczaka z partii nr 215622. Data przydatności ćwiartek to 10 kwietnia 2022 r., a filetów - 11 kwietnia 2022 r. Zdjęcia opakowań są w galerii do tego artykułu na początku tekstu.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
- przestrzega GIS w czwartkowym komunikacie.
Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Wydano również decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczeniu produktów.
Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina >>>
GIS ostrzega przed spożywaniem produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. Podkreśla, że w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.