Kursy walut. Złoty jedną z najsłabszych walut regionu w tym roku. [Kurs dolara, funta, euro, franka]

Rynkowe kursy walut we wtorek maja na godzinę 15:15. Jedno euro kosztuje 4,69 zł, a za dolara należy zapłacić 4,44 zł. Frank szwajcarski kosztuje 4,56 zł. Za funta szterlinga należy zapłacić 5,58 zł. W tym tygodniu kluczowe dla notowań złotego mogą być posiedzenia banków centralnych w Polsce i Stanach Zjednocznych.

Złoty jest wśród najsłabszych walut rynków rozwijających się. - Złoty stracił tyle samo co węgierski #HUF i tylko nieco mniej od tureckiej liry #TRY. Na drugim krańcu tabeli jest brazylijski #BRL, który od początku roku umocnił się do dolara prawie 11 proc - napisał na Twitterze portal Macronext. Nasza waluta od początku roku straciła do dolara prawie 10 proc., a do euro 2,3 proc. - wynika z zestawienia opartego na danych z Reutersa. W tym tygodniu kluczowa dla notowań naszej waluty może być m.in. decyzja RPP.

Średnie kursy walut NBP - piątek 29.04.2022 r. [Kurs dolara, funta, euro, franka, rubla]:

W poniedziałek 2 maja Narodowy Bank Polski opublikował informacje o średnich kursach walut. Kolejna tabela zostanie przedstawiona w środę 4 maja na stronie internetowej NBP

kurs euro: 4,6806 zł,

kurs dolara: 4,4454 zł,

kurs franka szwajcarskiego: 4,5760 zł,

kurs funta szterlinga: 5,5894 zł.

Kalendarz makroekonomiczny. To może zamieszać na rynku walutowym

W tym tygodniu w środę odbędzie się posiedzenie FOMC odnośnie stóp procentowych w Stanach Zjednoczonych, oczekuje się wzrostu do nawet 1,00 proc., również w Polsce 5 maja NBP określi, czy podniesie stopy. Po piątkowym, tzw. szybkim szacunku inflacji w kwietniu - który wyniósł aż 12,3 proc. - wśród ekonomistów zaczyna wykluwać się konsensus mówiący o kolejnej podwyżce stóp procentowych aż o 100 punktów bazowych (jeden punkt procentowy) na najbliższym posiedzeniu Rady Polityki Pieniężnej. Odbędzie się ono w czwartek 5 maja. Obecnie referencyjna stopa NBP wynosi 4,50 proc.

Zobacz wideo Czy czekają nas stopy procentowe powyżej 6 proc.? Pytamy eksperta
Więcej o: