Wyniki badania pokazują, że dla wielu z nas jedzenie jest ważnym elementem wakacyjnego wypoczynku. Popularna staje się także turystyka kulinarna, podczas której poznajemy nowe potrawy i jednocześnie zwiedzamy nowe miejsca. Badanie zostało wykonane w dniach 8-24 kwietnia 2022 r. przy pomocy internetowej ankiety (metoda CAWI). Wzięło w niej udział 1005 pełnoletnich respondentów z Polski.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Według 72 proc. badanych jedzenie jest ważnym elementem podróży. 77 proc. ankietowanych uważa, że poprzez jedzenie mogą poznawać miejsca i lokalną kulturę. Okazuje się, że trzy na 10 osób wybierając kierunek podróży, bierze pod uwagę tamtejsze jedzenie. 59 proc. ankietowanych przyznało, że podczas wakacji preferują wyżywienie w lokalnych restauracjach. Częściowe wyżywienie w hotelu wybrało 24 proc. osób, samodzielnie przygotowanie jedzenia - 23 proc. osób, a ofertę all inclusive wybiera 21 proc. badanych. Jedynie 2 proc. ankietowanych korzysta z cateringu dietetycznego podczas wakacji. Podczas urlopu większość konsumentów rezygnuje z rygorystycznej diety.
Tylko 12 proc. ankietowanych zakłada konkretny budżet, który przeznaczy na jedzenie podczas wakacji. 18 proc. badanych rzadko ustala budżet przed wyjazdem, natomiast 13 proc. nigdy tego nie robi. Okazuje się również, że częściej zakładamy, ile chcemy wydać na jedzenie podczas wakacji w kraju, natomiast nie robimy tego, gdy wakacje spędzimy za granicą.
Z przeprowadzonego badania wynika, że na jedzenie i napoje podczas tygodniowych wakacji poza miejscem zamieszkania wydajemy średnio od 200 do 400 złotych (27 proc. badanych) lub 400 do 600 zł (26 proc. badanych) na osobę. W przedziale 600 - 800 złotych znajduje się 17 proc. ankietowanych, natomiast 10 proc. przeznacza na ten cel kwotę pomiędzy 800 a 1000 złotych. Powyżej 1000 złotych wydaje jedynie 7 proc. badanych. Najmniej respondentów, bo jedynie 6 proc. przeznacza na jedzenie maksymalnie 200 zł.
Badanie pokazało również, że 54 proc. badanych nie żałuje sobie pieniędzy na jedzenie podczas wakacji. 30 proc. badanych przeznacza na wakacyjne posiłki podobną kwotę do tej, która wydaje na co dzień. 16 proc. stara się oszczędzać na jedzeniu podczas urlopu.