Problemy z suchym lodem. Co to jest? Jakie ma zastosowanie? Czy jest niebezpieczny?

Wstrzymanie dostaw suchego lodu i dwutlenku węgla może spowodować kryzys w przemyśle spożywczym. Czym jednak jest suchy lód i jakie ma zastosowanie? Odpowiadamy.

Jak niedawno informowaliśmy, wskutek wysokich cen gazu Grupa Azoty musiała przerwać lub ograniczyć wytwarzanie nawozów w swoich zakładach. Państwowy gigant zredukował też produkcję innych substancji, które są wykorzystywane przez przemysł spożywczy. Okazuje się, że brak dwutlenku węgla, suchego lodu oraz kwasu azotowego może doprowadzić do poważnego kryzysu.

Brak CO2 może wywołać problemy w branży spożywczej Piwo, napoje, mięso, sery. Czego może zabraknąć przez niedobór CO2?

Po tych doniesieniach niektórzy internauci zaczęli się zastanawiać, czym właściwie jest suchy lód.  Wyjaśniamy zatem, co to takiego.

Czym jest suchy lód?

Suchy lód to zamrożona postać dwutlenku węgla. W przeciwieństwie do innych zamrożonych ciał stałych suchy lód po ogrzaniu nie topnieje do postaci płynnej, lecz zamienia się bezpośrednio w gaz. Proces ten nazywa się sublimacją. Dochodzi do niej w temperaturze -78 stopni Celsjusza lub wyższej.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl >>>

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Suchy lód - zastosowanie

Suchy lód jest wykorzystywany m.in. w produkcji, magazynowaniu i transporcie żywności; oraz jako środek czyszczący lub gaśniczy. Stosuje się go także przy tworzeniu efektów specjalnych - stopniowa sublimacja sprawia, że powstaje gęsta biała mgiełka.

Suchy lód - zasady bezpieczeństwa

Suchy lód nie jest niebezpieczny, o ile jest przechowywany i wykorzystywany w prawidłowy sposób. Trzeba być bardzo ostrożnym. Stosowanie suchego lodu w zamkniętym i/lub słabo wentylowanym pomieszczeniu może bowiem doprowadzić do wyczerpywania się zapasów tlenu i spowodować uduszenie. Suchego lodu nie wolno też dotykać gołymi rękami. Należy zawsze używać rękawic i okularów / gogli ochronnych.

Mateusz Morawiecki Branża spożywcza apeluje do premiera. "Zakłady mięsne mają zapasy dwutlenku węgla na pięć lub sześć dni"

Co równie ważne, suchy lód powinien być przechowywany w przystosowanych do tego pojemnikach, które nie mogą być całkowicie szczelne - w wyniku sublimacji i wzrostu ciśnienia mogłyby pęknąć lub nawet wybuchnąć. Suchego lodu nie wolno spożywać. Więcej wytycznych można znaleźć na stronie pacjent.gov.pl.

O tym, jak tragiczne w skutkach może być niewłaściwe korzystanie z suchego lodu, w 2020 r. przekonała się rosyjska influencerka Ekaterina Didenko. Podczas jej imprezy urodzinowej, dla wywołania efektu chmur nad wodą, do basenu w małym, zamkniętym pomieszczeniu wrzucono ok. 25 kg suchego lodu. Udusiły się trzy osoby, w tym mąż jubilatki, a kolejnych siedem walczyło o życie w szpitalu. Do sieci trafiło nagranie ze zdarzenia:

 
Więcej o: