Kryzys energetyczny i inflacja. Zabraknie makaronu? Możliwe wstrzymanie produkcji. Branża ma problemy

- Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji w okresie szalejących cen materiałów i surowców oraz energii, co może zakłócić łańcuch dostaw i spowodować przejściowe braki makaronów na półkach - powiedział Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu w rozmowie z Portalem Spożywczym. Wskazał, że obecnie panuje duża niepewność co do dalszej sytuacji rynkowej i wahania poziomu kosztów.

- Największym wyzwaniem dla branży makaronowej jest niestabilność i nieprzewidywalność warunków rynkowych, które są spowodowane wysoką inflacją, brakiem regulacji w zakresie cen energii i gazu na przyszłe okresy, wzrostem cen wszystkich komponentów do produkcji, m.in. cen masy jajowej, podwyżka płacy minimalnej, wzrost kosztów finansowych, zapowiadany kilkukrotny wzrost cen gazu - wymienia problemy tej branży Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu w rozmowie z Portalem Spożywczym.

Więcej informacji z Polski przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Prezes PIM: Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji makaronu

Marek Dąbrowski wyjawił, że wśród producentów makaronu panuje nerwowa atmosfera, planują produkcję w krótkich okresach, np. miesięcznych. - Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji w okresie szalejących cen materiałów i surowców oraz energii, co może zakłócić łańcuch dostaw i spowodować przejściowe braki makaronów na półkach - powiedział prezes Polskiej Izby Makaronu.

Marek Dąbrowski dodał, że wojna w Ukrainie wprowadziła duże turbulencje na rynkach surowcowych, szczególnie na rynku pszenicy. - Obecnie mamy bardzo dużą niepewność co do dalszej sytuacji rynkowej i wahania poziomu kosztów. Wzrost cen wszystkich komponentów może być bardzo duży - podkreślił.

Branża makaronowa ma problem. Był apel do rządu. "Wciąż czekamy na odpowiedź"

Polska Izba Makaronu wspólnie z Polskim Związkiem Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego na początku września wystosowały apel do ministra aktywów państwowych Jacka Sasina o "podjęcie dialogu wokół wyzwań w branży makaronowej i młynarskiej w świetle rosnących cen energii elektrycznej, paliw i gazu".

"Największym wyzwaniem dla naszych branż jest obecnie utrzymanie rotacji produktów i zachowania ciągłości łańcucha dostaw po wzroście cen energii elektrycznej, paliw i gazu, czyli kluczowych czynników w produkcji makaronu i mąki, co wiąże się z koniecznością podjęcia działań mających na celu wprowadzenie niezbędnych zmian legislacyjnych gwarantujących producentom, przetwórcom żywności i dystrybutorom żywności" - czytamy. Pełny apel można przeczytać TUTAJ.

Prezes Polskiej Izby Makaronu powiedział w rozmowie z Portalem Spożywczym, że wciąż oczekuje na odpowiedź ze strony rządu.

Zobacz wideo Kotecki: Ruchy dotyczące walki z inflacją zostały podjęte zbyt późno
Więcej o: