Chiny. Chlewnia-wieżowiec na ukończeniu. Świnie będą zamknięte na 26 piętrach

Dwa 26-piętrowe budynki w Chinach w prowincji Hubei to będąca na ostatnim etapie budowy olbrzymia chlewnia. Rokrocznie będzie tam prowadzony ubój nawet 1,2 mln świń. Właściciele mimo tego chwalą się ekologicznymi rozwiązaniami.

Budowa gigantycznej chlewni wciąż trwa. Póki co ukończono jeden z dwóch budynków, każdy z nich ma po 400 tys. mkw rozmieszczonych na 26 piętrach. Inwestycja powstaje w Ezhou, w chińskiej prowincji Hubei i odpowiada za nią korporacja Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Animal Husbandry - pisze portal pigprogress.net. 

W ciągu roku w ich nowej chlewni będzie prowadzony ubój 1,2 mln świń, z których powstanie 108 tys. ton wieprzowiny. Koszt inwestycji to 570 mln euro. 

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Wieżowiec dla świń ma być ekologiczny

Właściciele chwalą się ekologicznym rozwiązaniami, które będą wdrożone w zakładzie. Budynki powstają obok cementowni, której właścicielem jest jeden z głównych udziałowców inwestycji. Ciepło z fabryki ma służyć do ogrzewania zwierząt w chlewni.  

Więcej informacji z kraju na stronie głównej Gazeta.pl 

Kolejnym rozwiązaniem ma być system odprowadzania świńskich odchodów. Te mają trafiać do biogazowni, gdzie będą zamieniane w czystą energią, która będzie wykorzystania do zasilania gniazdek i ogrzewania chlewni. 

Mięso jednym z głównych powodów emisji CO2

Choć inwestorzy chwalą się ekologią, to trzeba zadać sobie pytanie, jak bardzo przyjazne środowisku mogą w ogóle być tak wielkie inwestycje przemysłu mięsnego? Produkcja mięsa odpowiada bowiem za 14,7 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych. Dla przykładu wołowina ma 30-krotnie większe emisje niż tofu - podaje "The Guardian". Ponadto produkcja mięsa zwierzęcego jest wyjątkowo niewydajna. Mięso oraz nabiał wykorzystują 83 proc. powierzchni rolnych, odpowiadają za 60 proc. emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa, ale dostarczają tylko 18 proc. kalorii i 37 proc. protein. 

Z opublikowanego w tym roku raportu Boston Consulting Group wynika ponadto, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych pieniędzy zapewnia przejście na roślinne zamienniki mięsa. Każdy bilion dolarów zainwestowany w roślinne mięso pozwala zaoszczędzić przeszło 4,4 mld ton dwutlenku węgla

Więcej o: